Bölge Haber Girişi : 18 Şubat 2010 11:36

EBK yoğun kesime başladı!..

EBK yoğun kesime başladı!..
Besicilerin, uzun süreden beri ahırda tuttuğu besi hayvanlarını işletme maliyetinin artması üzerine kesime getirmeye başladıklarını söyledi.

Erzurum Ajans-Et Balık Kurumu (EBK) Erzurum Kombina Müdürü İsmail Atasever, geçen ay boyunca kombinalarında 331 büyükbaş hayvanın kesime getirildiğini, şubat ayında ise 10 günde 234 hayvanın kesimini yaptıklarına ifade ederek kırmızı et fiyatlarındaki artışın ardından daha fazla zam beklentisi içine giren besicilerin, uzun süreden beri ahırda tuttuğu besi hayvanlarını işletme maliyetinin artması üzerine kesime getirmeye başladıklarını söyledi.
Kırmızı et fiyatlarındaki artışın ardından spekülatörlerin de etkisi altında kalan ve daha fazla zam beklentisi içine giren besicilerin son günlerde kasaplık hayvanlarını kombinaya daha fazla getirdiklerini belirten Atasever, “EBK’ya bağlı kombinalardan piyasaya ayda 2 bin ton kırmızı et sunuyoruz. Kırmızı et fiyatlarındaki spekülasyonların arttığı son zamanlarda kurum olarak binlerce ton kırmızı et piyasaya arz edilmiştir. Et ve Balık Kurumu olarak 14-14.50 TL den aldığımız etin kilogramını 18-20 TL den perakende olarak tüketiciye sunmaktayız. Bu durumda hem besici emeğinin karşılığını almakta hem de tüketici mağdur edilmemektedir. Besici-işletmeci-tüketici sirkülasyonunda reel olan arz-talep ve fiyat döngüsü de hemen hemen budur.” dedi.
Kesime getirilen hayvan sayısının şubat ayı sonuna kadar daha fazla artmasını beklediklerini ifade eden Atasever, “Son zamanlarda besicilerimiz piyasalardaki ‘et fiyatları’ spekülasyonlarından etkilenebiliyorlar ve daha fazla zam beklentisi içine girebiliyorlardı. Ancak besisini almış kasaplık canlı hayvanları daha fazla ahırda tutmanın ve beslemenin bir katma değer sağlamayacağının besicilerimiz de farkına vardı. Bunu kombinamıza müracaat eden besici ve üretici taleplerindeki artıştan da çok açık görmekteyiz.” diye konuştu.
Atasever, kırmızı et piyasasındaki fiyat değişimlerinin önemli bir kısmının pazara sürülen kasaplık hayvan sayısındaki dalgalanmalardan kaynaklandığını kaydetti.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.