Ekonomi Haber Girişi : 04 Kasım 2013 14:31

Dünya turizmi Erzurum ehramıyla açılıyor

Dünya turizmi Erzurum ehramıyla açılıyor
Nostaljik bir kültürel değer olarak yörede kaybolmaya yüz tutan ehram kumaşı, giyilebilir ve kullanılabilir özellikleriyle modern hayatın içine taşınıyor.
Erzurumajans-Nostaljik bir kültürel değer olarak yörede kaybolmaya yüz tutan ehram kumaşı, giyilebilir ve kullanılabilir özellikleriyle modern hayatın içine taşınıyor.

KUDAKA'nın 2013 yılı Turizmin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında finanse edilen ve Erzurum Aktif İş Kadınları Derneği tarafından yürütülen proje ile bir yandan yöresel dokumanın çağdaş tasarım anlayışıyla zenginleştirilmesi, bir yandan da pazarlama boyutunda bölge ekonomisine katkı sağlaması hedefleniyor.

Ehram geleneğinin bugünün ihtiyaç ve beklentilerine uygun şekilde yeniden yorumlanması açısından örnek teşkil edecek bu projeyle, ehram dokumacılığının yaygınlaştırılması ve kadınların etkin birer üretici olarak ekonomik hayatın içinde yer almaları amaçlanıyor.

Proje kapsamında alınan ehram dokuma tezgahları ve iplik bükme makineleri ile ehram dokumacılığının alt yapısı oluşturuldu. Öncelikle ev hanımları olmak üzere ehram dokumacılığına ilgi duyan 15 bayana ehram dokumacılığı eğitimi verilecek. Projenin sürdürülebilir olması için, formasyon edinen bayanların dernek bünyesinde istihdam edilmesi ve üretilen ehramların pazarlanması yoluyla gelir elde etmeleri sağlanacak.

Projeyle; Erzurum'daki tarihi eserlerin, geleneksel el sanatları ve çeşitli Erzurum simgelerinin modernize edilerek hediyelik eşyalar üzerine işlenmesi, yöresel fuarlar ve etkinliklerde tanıtımının yapılarak Erzurum'a ait bu değerin yurt içinde ve yurt dışında tanıtılması ve bölgeye gelir getirmesi bekleniyor.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.