Sağlık Haber Girişi : 05 Şubat 2016 16:55

Doğumdan sonra kilo verecekler dikkat!

Doğumdan sonra kilo verecekler dikkat!
Diyetisyen Elif Bilgin, doğumdan sonra kilo vermeyi düşünen kadınlara önerilerde bulundu.
Erzurumajans-Diyetisyen Elif Bilgin, doğumdan sonra kilo vermeyi düşünen kadınlara önerilerde bulundu. 

Bilgin konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

"Beklediğiniz an geldi, dokuz ayın sonunda heyecanla bebeğinizi kucağınıza aldınız. Gebelik döneminde aldığınız kiloların bir kısmını doğumda kaybettiniz ancak aynaya baktığınızda hala fazlalıklarınız olduğunu görüyorsunuz. Bir yandan sütün olmaz ye baskıları bir yandan bu kilolar nasıl gidecek diye endişeye kapılmayın. Emziklilik dönemi annenin aldığı kiloları atabilmesi için altın bir dönemdir. Metabolizma daha hızlı çalışır ve anne sütünün oluşabilmesi için vücut ortalama günlük 600- 700 kalori gibi bir enerji harcar. Emzirme sırasında ise enerji harcadığından ve süt üretimi için annenin yağ dokusu kullanıldığından daha kolay ağırlık kaybederler. Bu dönemde çok hızlı ağırlık kaybı sağlayan, çok düşük kalorili diyetler emziren anneler için uygun değildir. Yani annenin bu kiloları kaybetmesi için aç kalmasına ve sağlıksız diyetler yapmasına gerek yoktur. Annenin yediği ve yemediği her şey sütün kalitesini etkiler. Sağlıklı Beslenme programı annenin hem kendi vücudu hem de sütünü etkilemeyecek şekilde düzenlenmelidir.

İlk altı ay annenin bebeğini sadece anne sütü ile beslemesi nedeni ile zayıflama diyetine altı ay sonunda başlanabilir. Altıncı aydan sonra ancak ek besinlere başladıktan sonra haftada yarım kilo verilecek şekilde sağlıklı beslenme dikkate alınarak hazırlanan beslenme süreci önemlidir.

Annenin sağlıklı beslenme programını doğum sonrasında alması ve uzman takibinde olması anneye katkı sağlayacaktır. Günümüzde artık anneler gebelik döneminde maalesef sütüm eksik gelirse bebeğim beslenmezse korkusu ile dengesiz ve yetersiz beslenerek kilo artışına neden olmaktadırlar. Bu nedenle amacın zayıflamak değil ama yeterli ve dengeli beslenme olması, gebelik sonrası ağırlık artışına sebep olmamak için uzman desteği alması gerekir.

Metabolizma emzirme döneminde hızlı çalışır ve bu dönem annenin sağlığı için önemlidir. Diğer önemli konu ise anne emzirdiğinde meme kanseri riski azalır, yumurtalık kanseri riski azalır, regl döneminin başlaması gecikir, kemik erimesi riski azalır. Bu nedenle, kadınlara gebelikte ve emziklilikte yeterli ve dengeli beslenmenin önemi vurgulanmalı, diyetlerindeki farklılıkların sütlerine yansıyacağı, dolayısıyla bebeklerin büyüme ve gelişimlerini etkileyeceği konusunda eğitim almaları gerekir.

Emzikli kadınlarda enerji ihtiyacı hesaplanırken doğum aralığı sık mı fiziksel aktivitesi, beslenme hikayesi, sorgulanarak enerji ihtiyacına göre diyet düzenlenmeli,1800 kalorinin altındaki diyetler uygulanmamalıdır.

Zayıflamak adına sütünüzden vazgeçmeyin. Anne sütünün bebeğinizin ilk aşısı olduğunu unutmayın ve bebeğinizi korumak için onu mümkün oldukça anne sütü ile beslemeye çalışın."
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.