Ekonomi Haber Girişi : 17 Ekim 2014 12:38

Doğu'ya verilebilecek en önemli teşvik vergi indirimidir

Doğu'ya verilebilecek en önemli teşvik vergi indirimidir
Erzurum Sivil Toplum Platformu (ESTP) Başkanı A. Mustafa Güvenli, "Vergilendirme açısından Türkiye'nin doğusu ile batısı arasında herhangi bir farkın bulunmayışı, yatırım teşviklerinin bile ruhuna aykırılık teşkil ediyor" dedi.
Erzurumajans-Erzurum Sivil Toplum Platformu (ESTP) Başkanı A. Mustafa Güvenli, "Vergilendirme açısından Türkiye'nin doğusu ile batısı arasında herhangi bir farkın bulunmayışı, yatırım teşviklerinin bile ruhuna aykırılık teşkil ediyor" dedi.

ESTP Başkanı A. Mustafa Güvenli, Osmanlı döneminden örnekler verdi, Erzurum ve bölge için vergi indirimi talebinde bulundu. Türkiye'de uzun yıllardan beridir çeşitli teşvik politikalarının uygulandığını ve bu yönde atılan hemen her adımda bölge gerçeklerinin dikkatlerden kaçtığını kaydeden Güvenli, "Bölgelerarası gelişmişlik farkını ortadan kaldırmaya yönelik olarak atılan adımlar, maalesef masa başında yazılan reçetelerden farksız bir nitelik taşıyor. Bu durum bugün uygulanan teşvikler için bile söz konusu iken, atılan bir diğer yanlış adım ise, vergilendirmelerde oluyor" diye konuştu.

ERZURUM'DA ÜRETİM EKONOMİSİ

Güvenli, teşvik ve vergi ikilisini ele alırken, Erzurum ve bölge özelinde dikkate alınması gereken hususun öncelikle üretim ve imalat olduğunu belirterek, "Halen uygulanan teşvikler, bilindiği üzere üretim esasına dayanıyor. Erzurum ve bölgenin diğer illerindeki üretim kabiliyeti göz önünde bulundurulursa, zaten bu teşviklerden bile tam olarak istifade edemediğimiz ortaya çıkıyor. Çünkü, bölge şehirlerinde üretime dayalı ekonomi maalesef yok denecek kadar az bir düzeyde bulunuyor" dedi.

VERGİ İNDİRİMLERİ TEŞVİKLERİ GÜÇLENDİRECEK

Bölge ekonomisi açısından teşvikleri çok daha isabet kılacak en önemli faktörün vergi indirimleri olduğunu vurgulayan A.Mustafa Güvenli, Erzurum ve bölgenin kalkınması için hayati önem taşıyacak olan bu adımın bugüne kadar bir türlü atılamadığından yakındı. Erzurum'da ve bölgenin diğer illerinde kazancın zaten sınırlı olduğunu, işletmelerin neredeyse tamamına yakınının ağır bir maliyet yükü altında ezildiğini dile getiren Güvenli, "İlimizde ve bölgemizdeki manzara bu kadar vahim bir durumda iken, vergi oranlarını her bölge ve her il için eşit oranda tutmak, bize göre başlı başına bir hatadır. Günümüzde madem teşvikler bölgesel olarak uygulanıyor, o halde bu teşvikleri güçlü kılmak adına vergi oranlarında da bölgesel anlamda indirime gidilmelidir. Yani birbiriyle aynı sektörde faaliyet gösteren Erzurum'daki küçük ölçekli bir işletmeyle, Kocaeli'nde, İstanbul ya da İzmir'deki küçük ölçekli bir işletme aynı kefeye konulmamalı, aynı oranda vergi ödememelidir" şeklinde konuştu.

GÜVENLİ OSMANLI İNDİRİM UYGULAMIŞTI

Vergi oranlarıyla ilgili olarak yüzlerce yıl öncesinden örnekler veren ESTP Başkanı A. Mustafa Güvenli, özellikle Osmanlı döneminin, Erzurum özelinde yaşanan dikkate değer bir süreç olduğunu söyledi. Güvenli, "Osmanlı döneminde Erzurum'da uygulanan vergi muafiyetleri ve çeşitli indirimler herkesin malumudur. Önümüzde işte böylesine somut bir örnek dururken, çözümü uzaklarda aramamak gerekir" dedi.

Güvenli, Erzurum ve bölgenin diğer illerinde geçerli olacak şekilde yapılacak bir vergi düzenlemesinin, ülke ekonomisine yük olmayacağına da dikkati çekerek, "Zaten Doğu Anadolu Bölgesi ekonomisi Ülkemizin ekonomisinin yüzde birine denk geliyor yıllık olarak toplanan verginin Türkiye ekonomisindeki payı yüzde 1'e tekabül ediyor. Kaldı ki; bizler vergi muafiyeti talebinde bulunmuyoruz. ESTP olarak çağrımız, bazı vergi kalemlerinde ilimize ve bölgemize has oransal düzenlemeler yapılması yönündedir" diye konuştu.

CENGİZ YAVİLİOĞLU'NA TEŞEKKÜR

Öte yandan bu yöndeki taleplerinin ilgili makamlara ulaştırılması noktasında AK Parti Erzurum Milletvekili Dr. Cengiz Yavilioğlu'ndan büyük destek gördüklerini hatırlatan Mustafa Güvenli, "Sayın Yavilioğlu, bir süre önce Sayın Başbakan'a sunduğu raporu hazırladığı süreç içerisinde ESTP olarak bizlerden de görüş aldı. Biz de söz konusu rapora eklenmesini özellikle talep ederek, vergi indirimi hususunu ve diğer konulardaki tespitlerimizi gündeme getirdik. Sayın Vekil, raporunda öteki konularla birlikte bu konuya da yer verdi ve talebimizi Sayın Başbakan'a iletti. Kendisine ESTP ve Erzurum adına teşekkür ediyoruz" dedi.

Güvenli, vergi indirimi konusunun Erzurum ve bütün bölgenin ortak bir meselesi olduğuna dikkati çekerek, "Ulusal kalkınmanın en önemli çıkış noktası bölgesel kalkınmalardır diyerek, Bu konuda diğer milletvekillerimizin de hassasiyetini ve desteğini bekliyoruz" dedi. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.