Kültür-Sanat Haber Girişi : 16 Kasım 2014 14:09

Doç. Dr. Zübeyir Saltuklu, 'mutluluğu' anlattı

Doç. Dr. Zübeyir Saltuklu, 'mutluluğu' anlattı
Türk Ocakları Erzurum Şubesi'nin tarafından düzenlenen sohbet toplantısında Doç.Dr. Zübeyir Saltuklu, "Mutluluk" üzerine konuştu.
Erzurumajans-Türk Ocakları Erzurum Şubesi'nin tarafından düzenlenen sohbet  toplantısında Doç. Dr. Zübeyir Saltuklu,  "Mutluluk" üzerine konuştu.

Aristo'dan başlayarak  bir çok filozofun mutluluğu insanın ve toplumun  temel meselelerinden biri olarak ele aldığını dile getiren Doç. Dr.Saltuklu,  bu filozofların güvenlik, sağlık, zenginlik, hakimiyet, başarı gibi faktörleri  mutluluk için bir araç olarak gördüklerini, bunların gerçek değil sanılı (gerçeğe benzer) mutluluk olarak görülmesi gerektiğini, fakat asıl mutluluğa  akıl,  bilgi ve erdem ile ulaşılacağını söyledi.

İbni Sina, Farabi, Immanuel Kant, Bertrand Russell, Albert Einstein, Nermi Uygur ve ErolGüngör'ün mutluluğu tarifeden  düşüncelerinden  örnekler veren Doç. Dr. Saltuklu, yaratıcı olmayan, yaratıcı bir varlık olduğunun  bilincine varmayan, insana ve evrene sevgiyle bakmayan, vermesini ve paylaşmasını bilmeyen,  ahlak ve erdem sahibi  olmayan insanların gerçek mutluluğa erişemeyeceğini ifade etti.

Türkçe'nin ilk klasiklerinden Kutadgu Bilig'in "mutluluğa eriştiren bilgi" anlamına geldiğini belirten Doç.Dr. Saltuklu, Erol Güngör'ün 1970'li yıllarda yazdığı orta okul AhlâkBilgisi kitabının ilk 43 sayfasını mutluluğa ayırdığını, çünkü ahlâkın da mutluluğun temel unsurlarından biri olduğunu anlattı.

Doç. Dr. Saltuklu, insanları ayrıştıran, öteki olarak gören ideolojik, etnik, mezhep ve kapalı toplum olan cemaat anlayışlarının da  "sevgi eksik" olduğu için insanları ve toplumları gerçek mutluluğa eriştiremeyeceğini ifade etti.

"Türklerde yetkin insan, Tanrı'dan kutalmış, alplığa ulaşmış bilig (bilge) kişidir. Alplığa erişmiş devlet başkanının  amacı, kendisiyle birlikte toplumunu gerçek mutluluğa ulaştırmaktır. Bu yalnızca Türkler de olan bir mutluluk amacıdır" diyen Doç. Dr. Saltuklu, bu anlayışın iki örneği olarak Bilge Kağan ve Atatürk'ün milletin mutluluğunu nasıl ifade ettiklerini örneklerle dile getirdi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • misafir 01 Ocak 1970 02:00

    sayın hoca mutluluğu fevkalede cümlelerle anlatabilirsiniz. Fakat oturduğunuz sitenin bahçesindeki size ait olan köpekle site sakinlerine vermiş olduğunuz mutsuzluğu nasıl izah edersiniz ?