Bölge Haber Girişi : 17 Mart 2015 10:52

Dev projenin temeli atılıyor

Dev projenin temeli atılıyor
Türkiye'nin önemli enerji projelerinden TANAP'ın temeli bugün Türkiye ve Azerbaycan Cumhurbaşkanlarının katılımıyla Kars'ta atılacak.
Erzurumajans-Türkiye'nin önemli enerji projelerinden TANAP'ın temeli bugün Türkiye ve Azerbaycan Cumhurbaşkanlarının katılımıyla Kars'ta atılacak. 

Azeri doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa pazarına ulaştıracak olan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin(TANAP) temeli bugün (17 Mart) Kars'ta atılacak. Temel atma törenine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev katılacak.

Azeri gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşımayı amaçlayan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesinin temel atma töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, her iki ülkenin enerji bakanları tarafından Kars'ın Selim ilçesinde gerçekleştirilecek.  

Projeyle Azerbaycan'ın Hazar Denizi'ndeki Şah Deniz 2 Gaz Sahası ve Hazar Denizi'nin güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğalgazın öncelikle Türkiye'ye, ardından Avrupa'ya taşınması amaçlanıyor. TANAP, Güney Kafkasya Boru Hattı (SCP) ve Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile birleşerek Güney Doğalgaz Koridoru'nu oluşturuyor.

16 milyar metreküplük Azeri gazını Avrupa'ya taşıyacak olan projenin hissedarlarını ise yüzde 58 ile SOCAR, yüzde 30 ile BOTAŞ ve yüzde 12 ile BP oluşturuyor.

TANAP hattı, Türkiye-Gürcistan sınırında Ardahan'ın Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayarak Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 ilden geçecek ve Yunanistan sınırında Edirne'nin İpsala ilçesinde son bulacak. Bu noktadan, Avrupa ülkelerine doğalgaz aktaracak olan TAP Doğal Gaz Boru Hattı'na bağlanacak.

P
roje kapsamında Türkiye sınırları içerisinde biri Eskişehir ve diğeri Trakya'da olmak üzere, ulusal doğalgaz iletim şebekesine bağlantı için iki çıkış noktası yer alacak. Bu çıkışlardan Türkiye 16 milyar metreküplük  kapasitenin 6 milyar metre küpünü alırken geriye kalan 10 milyar metreküp Avrupa'ya gidecek. TANAP Doğalgaz Boru Hattı Sistemi, 19 kilometresi Marmara Deniz geçişi olmak üzere toplam 1850 kilometre ana hat ile Türkiye içerisindeki çıkış noktalarına olan bağlantı hatlarının işletmesinde kullanılmak üzere inşa edilecek yer üstü tesislerinden oluşacak. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.