Ekonomi Haber Girişi : 27 Kasım 2015 15:25

Dar gelirliye vergi muafiyeti geliyor

Dar gelirliye vergi muafiyeti geliyor
AK Parti iktidarının 1 Kasım seçimleri öncesinde verdikleri vaatler için düğmeye basıldı.
Erzurumajans-AK Parti iktidarının 1 Kasım seçimleri öncesinde verdikleri vaatler için düğmeye basıldı.

7'den 70'e hemen herkesi ilgilendiren vaatlerin başında dar gelirli kesimleri ilgilendiren projeler yer alıyor. Erzurum Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı (SMMMO) Orhan Akgüloğlu, vergi reformuyla, ekonomiyi canlandıracak ve yapısal sorunların giderilecek adımların atılacağı müjdesini verdi. Yoksul kesimi gözeten yeni vergi sistemi ile bir evi olana değer artışında ve dar gelirliye konut kredisinde vergi muafiyeti geldiğine işaret eden Akgüloğlu " İşini kuran gençlerden 3 yıl vergi alınmayacak, yatırım harcamalarında yüksek oranlı indirime gidilecek, ithal ürünlere de caydırıcı vergiler gelecek. 4 yıllık program şekillendi. Ekonomide yapısal reformlar, istihdam, farklı toplum kesimlerinin taleplerine yanıt vermek, şeffaflık yasası başta olmak üzere 100'e yakın başlık yer alacak" diye konuştu.

DAR GELİRLİNİN YÜZÜ GÜLECEK

Erzurum Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı (SMMMO) Orhan Akgüloğlu, Sosyal, ekonomik hedefler dikkate alınarak konut kredilerine ilişkin vergi istisna ve muafiyeti getirilidiğine vurgu yaptı. Akgüloğlu, "Böylece dar gelirliye konut desteğinin önü açılıyor. Gayrimenkullerin elden çıkarılmasında değer artış kazançlarının vergilendirilmesine yönelik uygulamalar gözden geçirilecek. Tek konutun satışında vergi muafiyeti için belirlenen 5 yıllık sınırın da kaldırılması bekleniyor. Tek bir konutu olan aile bu süreden önce evini satsa bile değer artış kazancından istisna tutulacak.

İŞİNİ KURANA 3 YIL VERGİ YOK

Yeni iş kuran gençlere 3 yıl boyunca vergi muafiyeti sağlanacağını söyleyen Akgüloğlu, "Gençlere yönelik işbaşı eğitimler de teşvik edilecek. İşverenin personel maliyeti düşürülecek. Yemde ve gübrede KDV sıfırlanacak. Gençlerin kurduğu işletmelerden 3 yıl vergi alınmaması, gübre ve yemdeki KDV indirimi, torba yasa olarak Meclis'e sunulacak. Gayrimenkullerin değer artış kazancı yeniden vergilendirilecek. Şehir rantları vergilendirilecek. Mahalli idare vergilerinin genel vergi sistemi ile uyumu sağlanacak. Özkaynak kullanımına vergi kolaylığı sağlanacak. Artırılan sermayenin bir kısmı kurum kazancından düşülecek. Yatırım harcamaları için kazançlara daha yüksek vergi indirimi sağlanacak. Basit usulde vergilenen yıllık 8 bin liraya kadar olan kazançlardan hesaplanan vergi alınmayacak. Küçük işletmeler başta olmak üzere reel sektöre daha fazla kredi verilmesi için de vergi teşvikleri devreye girecek. Finansal araçlar ile bunların dayanak varlıklarına ilişkin vergi uygulamaları uyumlaştırılacak. Meclis'te bekleyen Gelir Vergisi reformu bu dönem yaşama geçirilecek. Vergi mevzuatı sadeleştiriliyor. Vergi Usul Yasası yeniden ele alınacak. İstisna, muafiyet ve indirimler kapsamlı bir analize tabi tutulacak. Verginin tabana yayılması gibi gelir artırıcı çalışmalar oluşturulacak. Mali alan ile yeni politikaların uygulanmasına imkan sağlanacak. Kamu harcamaları finansmanında doğrudan vergilerin ağırlığı artıyor" diye konuştu.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.