Erzurum Haber Girişi : 20 Ekim 2017 19:00

DAP İdaresi makine desteğiyle çiftçinin yüzünü güldürdü

DAP İdaresi makine desteğiyle çiftçinin yüzünü güldürdü
Doğu Anadolu Bölgesi'nde, üretimde verimliliği artırmak, üreticilerin yaptığı işten daha fazla kazanmasını sağlamak amacıyla, DAP İdaresi'nin Bölgede makinalaşmaya sağladığı destek artarak devam ediyor.
Erzurumajans-DAP İdaresi, "Şeker Pancarı Üretiminin Artırılması Projesi" kapsamında, Ağrı iline pancar ekim ve sökümünün maliyetini azaltarak, çiftçinin pancar tarımından daha çok kazanması amacıyla makine desteğinde bulundu.

Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdürlüğü ile imzalanan protokol gereği, DAP İdaresi sağladığı finansmanla Ağrı iline 8 adet mibzer, 10 adet Pancar Hasat Makinesi ve bir adet Pancar Posası Paketleme makinesi desteğinde bulundu. Proje kapsamında, Erzurum, Malatya ve Muş illerine de birer adet Pancar Posası Paketleme Makinesi desteği sağlandı.

Tarım ve hayvancılığın yoğun şekilde yapıldığı Doğu Anadolu Bölgesi'nde, üretimde verimliliği artırmak, üreticilerin yaptığı işten daha fazla kazanmasını sağlamak amacıyla, DAP İdaresi'nin Bölgede makinalaşmaya sağladığı destek artarak devam ediyor.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, şeker pancarı üretiminin zahmetli ve yoğun işçilik isteyen bir iş olduğunu, ekimin ve hasadın elle yapılmasından dolayı yoğun işçiliğe ihtiyaç duyulduğunu, dolayısıyla üretimde azalma yaşandığını ve bu nedenle de Ağrılı üreticilere makine desteğinde bulunduklarını söyledi.

Makinayla yapılan tarımın bölgede az olduğuna dikkat çeken Başkan Demir, "Bu desteklerimiz bölgede büyük bir kesime hitap ediyor. Bir kalkınma kuruluşu olarak, üretim ve istihdamı artıracak projeleri desteklemek var oluş gayemizdir" dedi.

Bölgenin potansiyelini dikkate alarak, üreterek kalkınmak için desteklerin de ona göre yapılmasının önemli olduğunu dile getiren Başkan Demir, şunları söyledi:

"Ağrı ilinde yaşayan çiftçilerin sosyo-ekonomik durumu düşük olduğundan makineleşme az sayıdadır. Yaşanan göçlerden dolayı kırsalda çiftçilik yapanlar daha çok yaşlılardan oluşmaktadır. Ekim, çapalama ve hasat döneminde işçi bulunamaması özellikle ekim ve hasat makinesine ihtiyacı zorunlu kılmaktadır. Makinalaşma olmayınca da üretim düşük olmakta, fabrikalar yeterli kapasite ile çalışmamaktadır. Bu da işgücü ve üretimde verim kaybı demektir. Makine desteğiyle amacımız çiftçimizin daha çok kazanması ve refah seviyesinin artmasına katkı sağlamaktır."

Pancar üretimi için sağlanan mibzer ve pancar hasat makineleri ile Ağrılı pancar üreticilerinin talebinin karşılandığını ifade eden Başkan Demir, proje kapsamında ayrıca Ağrı, Erzurum, Malatya ve Muş Şeker Fabrikaları için de birer adet Pancar Posası Paketlenme Makinesi temin ettiklerini söyledi. Başkan Demir, "Ağrı Şeker Fabrikasına 8 adet Pnömatik Hassas Ekim Makinesi ve 10 adet Hasat Makinesi alınarak çiftçinin hizmetine sunulmuştur. Hasat makineleri, Şeker fabrikası ve çiftçiler arasında yapılan protokol çerçevesinde dekar başına belirlenen cüzi bir miktar karşılığında Eleşkirt Ziraat Odası ve muhtarlar organizasyonunda çiftçiler tarafından kullanılacaktır. Pancar üretim kotası 135 bin ton olan bir potansiyeli ancak makinalaşmayla karşılayabilirsiniz. Şimdi üretim daha kolay olacağı için verimlilikle beraber üretim de artmış olacaktır. Böylece çiftçimizin maliyetleri azaldığı gibi üretimdeki artış nedeniyle milli ekonomiye bir katkı sağlanmış olacak. Biz çiftçinin her zaman yanındayız. Onların derdi bizim derdimiz mutluluğu bizim mutluluğumuzdur" açıklamalarında bulundu.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.