Medya Haber Girişi : 28 Nisan 2016 19:45

DAGC'den medya etiği ve pozitif habercilik' paneli...

DAGC'den medya etiği ve pozitif habercilik' paneli...
Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti (DAGC) tarafından düzenlenen Medya Etiği ve Pozitif Habercilik Paneli basın camiasının önde gelen isimlerini ağırladı.
Erzurumajans-Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti (DAGC) tarafından düzenlenen Medya Etiği ve Pozitif Habercilik Paneli basın camiasının önde gelen isimlerini ağırladı.

Basındaki medya etiği üzerine tartışılan panelde konuşan katılımcılar İletişim Fakültesi öğrencilerinin sorularını yanıtladı. 

DAGC tarafından Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Medya Etiği ve Pozitif Habercilik Paneli"ne Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak, Türkiye Gazetesi Spor Yazarı Hasan Sarıçiçek, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Genel Sekreteri Mustafa Göksel Yener katıldı.

Açılış konuşmasını yapan DAGC Başkanı Feridun Fazıl Özsoy, amaçlarının yerel basının sorunlarını çözmek olduğunu belirterek, "Bizler basınımızın sorunlarını konuşarak çözmek gayesindeyiz. Bölgesel anlamda etkin bir kuruluşuz. Genel itibariyle basınımızda etik sorunu çokça karşımıza çıkmakta. Bunların aşılması ve bilgilendirmesi adına bu tür çalışmaların katkı sunacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Açılış bölümünde konuşan Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı prof. Dr. Uğur Yavuz, medyada tarafsızlık alanında uçurum yaşandığını belirterek, "Etik ve pozif habercilik önemli bir konu. Meslekte aktif olan öğrencilerim gurur kaynağımız oluyor. Teorik eğitimin yanı sıra pratik uygulama konusunda da kendilerine her türlü kolaylığı sağlıyoruz" dedi.

İnternet üzerinden yapılan gazetecilikte sorunlar yaşandığını ifade eden Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, "Bazı mecralarda herhangi bir site açarak gazetecilik yapanlar oluyor. Bazılarını tenzih ederek söylüyorum ama buradan yayın yapan kimseler adeta küfrederek saldırıyorlar. Bir takım olumsuzluklar yaşanmaya devam ediyor. Siz Avrupa'da bir gazete çıkaracaksınız hiçbir kaydınız olmayacak. Ondan sonra da oradan küfretmeye devam edeceksiniz. Dünya'nın hiçbir gelişmiş ülkesinde böyle bir şeyin olmadığını görüyoruz. Ankara'nın bu tür şeylerin farkında olması lazım. Derhal bunları yasal bir mevzuatla düzeltilmesi lazım" dedi.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Nuri Kolaylı, basın mesleğinin kötü emellere alet edildiğini şunları söyledi: "Basın mesleği birçok yönüyle gözde olması nedeniyle kötü niyetli bazı çevrelerin silahı haline gelmektedir. Ülkemizde meslek ilkelerini bile bilmeden ortaya çıkıp gazeteci olduğunu ikna eden insanlar haber yapmakta ve medya grubu sahibi olmaktadır. Önüne gelen herkes gazete açmakta eline kalem geçiren gazeteci olduğu iddiasıyla iş yapmaktadır. Her seçim öncesi meydanlara seçim gazeteleri çıkmakta ve seçim bittikten sonra ortadan kaybolmaktadır. Bu insanlar basın mesleğini kendi çıkarları uğruna tehdit ve şantaj aracıyla kullanmaktadır"

Türkiye Gazetesi Spor Yazarı Hasan Sarıçiçek, sporun arka planına vurgu yaparak, "Bugün devletler yarışlarını cephelerde yapmıyorlar. Ne yazık ki soğuk savaş dediğimiz psikolojik harekatın yapıldığı saha algı yönetimidir. Yani etik denilen kavram aslında bir tür dizayn etme şeklidir. Bu uluslararası normlara göre bir ülkeyi şekillendirme biçimidir. Kırmızı çizgiler vardır ve bunların etkin olduğu alan spordur. Spor güç gösterisinin olduğu bir sanattır. İnsanın doğa ve rakiple mücadelesi değil kendi nefsiyle mücadelesidir. Bireysel anlamda kendi egosunu yenme toplumsal anlamda ise olimpiyat oyunları özelinde devletler arası güç gösterisidir. Temsil, tanıtım ve diplomasidir. Ülkeler spor üzerinden propaganda yapıyor" şeklinde konuştu.

Medyanın yönlendirme yaptığını söyleyen Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak, "Etik kurallarda medyanın görevi bilgi ve haberi vermektir. Medya ne zaman yönlendirmeye kayarsa mesleki ahlaktan sapmış olur deniliyor. Baktığımız zaman böyle midir? Dürüst ve fiili durum üzerinen medya bal gibi yönlendirir ve biçimlendirir. Tarafsızlık diye birşey yoktur. Kitaplarda vardır. Medya tarafsız diye bişey yok. Yüzlerce, binlerce haber içerisinden seçim yapmanızda bir biçimlendirmedir. Neden birini manşet yaptık diğerini küçük verdik. Bunların hepsi biçimlendirmedir. Nereye ve niye yönlendiriyoruz ona bakmak lazım. Etiği orada aramak lazım" dedi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.