Dadaş Semih Sancar Paşa'nın bit pazarına düşen emanetleri

Ömrünü, vatanına,milletine adamış, eski Genel  Kurmay Başkanlarımızdan hemşerimiz Semih Sancar Paşa'nınbit pazarına düşen hatıraları yüreğimizi dağladı.

Utandık,sıkıldık,yüzümüz kızardı,mahcup olduk, bu vefasızlığa  karşı söyleyecek söz bulamadık.

Böylemi olmalıydı.

O insan ki, canımızı, toprağımızı, namusumuzu, ırzımızı, koruyan şerefli Türk Ordusunun Genel kurmay Başkanı değil miydi!

Sancar Paşa'nın Mezat'a düşen madalyaları,beratları,başarı belgeleri,rozetleri ,takdir belgeleri,plaketleri,kim bilir, hangi çalışmanın, fedakârlığın ,başarının,karşılığıydı ?

Hepsinin ayrı bir hikayesi ve hatırası olan bu emanetlerin  bit pazarında satıldığı haberlerini  duyunca dağılan Sovyetler Birliği subaylarının Rus Pazarlarında satılığa çıkmış şapkalarını,rozetlerini,madalyalarını hatırladık.

Şanlı ordumuza ait böyle bir tabloyu göreceğimiz aklımızın ucundan bile geçmezdi.

Manevi değerleri çok yüksek olan bu özel hatıraların ,sakız parası karşılığında pazarlanması ise bir başka utanç verici durumdu.

Bu konunun izahı nasıl yapılır bilemiyorum.

Bu emanetler ailesinde değil miydi?. Pazara nasıl düştü?. Ailesi bunların manevi değerini  bilmiyor olamazdı.

Bunları eline geçirenler, hiçmi manevi bir sorumluluk hissetmediler.Neden? bir askeri müzeye götürüp vermeyi düşünmediler.

Bu sorumsuzluk ve saygısızlık,Türk Silahlı Kuvvetleri'nin itibarını sarsma projesinin bir parçası olmaz mı?

Türk Milleti'nin göz bebeği ve güvencesi  olan Türk Silahlı Kuvvetleri'ne karşı son yıllarda tezgahlanan alçaklıkları görünce  bu  işe şüphe ile bakmadan edemiyoruz.

Erzurumlu olan Semih Sancar Paşa ,16.Genel Kurmay Başkanı olarak  görev yapmış, 1978 yılında emekli olmuştu.

Kıbrıs Barış Harekâtını yöneten Semih Sancar Paşa, bu başarısında dolayı kendisine teklif edilen mareşallik unvanını kabul etmemesiyle hafızalarda kalmıştı.

1984 yılında vefat eden paşa, Cebeci Askeri Şehitliği'ne defnedilmişti.

Genel Kurmay Başkanlığı'nın , bu sevimsiz olaya  duyarsız kalmayıp,emanetleri satın alıp İstanbul'da ki  askeri müzeye kazandırması  yüreğimize su serpmiş olsa da, bu saygısızlığın bir daha yaşanmamasını temenni ediyor ,Kıbrıs Fatihi ,hemşerimiz, Semih Sancar Paşamıza Allah tan rahmet diliyoruz.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.