Erzurum Haber Girişi : 30 Mayıs 2016 12:40

Çoruh Vadisi'nde yetiştirilen çilek umut oldu

Çoruh Vadisi'nde yetiştirilen çilek umut oldu
Erzurum'un İspir, Pazaryolu, Oltu, Olur, Şenkaya, Tortum, Narman, Uzundere ile Bayburt ve Artvin'in yer aldığı deniz seviyesinden 1150 metre yükseklikteki Çoruh Vadisi'nde yetiştirilen çilek, üreticinin umudu oldu.
Erzurumajans-Erzurum'un İspir, Pazaryolu, Oltu, Olur, Şenkaya, Tortum, Narman, Uzundere ile Bayburt ve Artvin'in yer aldığı deniz seviyesinden 1150 metre yükseklikteki Çoruh Vadisi'nde yetiştirilen çilek, üreticinin umudu oldu.

Mikro klima özelliğine sahip havzanın dağlık alanlarında oluşturulan seralarda yetiştirilen 'bal' tadındaki çilekler adeta 'yok satıyor.' Talepleri karşılamakta zorlandıklarını ve bu yüzden sürekli sera sayısını artırdıklarını belirten Tortum'un Pehlivanlı köyünden Muharrem Akar, şöyle dedi:

"3 yıl öncesine kadar köyde halıcılık yapıyorduk. Çevre ilçe ve köylerde bu işi yapanlar vardı. İyi de para kazanıyorlardı. Halıyı bırakıp kurduğumuz 5 sera çilek üretimine başladık. Geçen yıl sera sayısını 10 ve bu yıl da 15'e çıkardık. 15 seranın toplamında 90 ton çilek elde ediyoruz. Bal tadındaki çileklere rağbet çok. Toptan 7, perakende ise 6'ya sattığımız çileğe olan talepleri karşılayamıyoruz. Bu yüzden sera sayısını her geçen yıl artırıyoruz." 

Çilek seralarında marul da yetiştirmeye başladıklarını ifade eden Muharrem Akar, hızla gelişen seracılık yüzünden köylerinden Batı'ya göçün durabileceğini söyledi. Kaymakamlığın desteği ile kurdukları sera sayesinde para kazanmaya başladıklarını ifade eden Akar şunları söyledi:

"Çoruh Vadisi Türkiye'nin en önemli havzalarından birisi. Çoğu noktasında mikro klima özelliğine sahip havzada Türkiye'nin en iyi fasulyesi, dut pekmezi, kırmızı benekli alabalığı ve organik ürünleri burada yetişiyor. Şimdi çilek de de iddialıyız. Köyünde kalmayı tercih edecek olan gençlerin de sera kurması ile birlikte örgütlenip bu işi profesyonelce yapacağız. Çünkü elimizde doğa harikası bir vadi var. Meyveciliğin yanı sıra Çoruh Vadisi tarih, doğa ve spor meraklıları için bulunmaz bir mekan. Dünyanın en hızlı akan nehirlerinden biri olan Çoruh Nehri'nde, rafting ve kano yapanların geldiği bir bölge. Çoruh Vadisi, doğa meraklılarını ise nadir ve endemik bitki türleri, kuş ve kelebekleri ile baştan çıkarıyor."
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.