Bölge Haber Girişi : 05 Mayıs 2010 12:33

Cihaner'in 'Reddi hakim' talebi reddedildi!..

Cihaner'in 'Reddi hakim' talebi reddedildi!..
Erzincan'daki silahlı terör örgütüne ilişkin Özel Yetkili Erzurum 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi"nde görülen davanın ikinci gününe, tutuklu Başsavcı İlhan Cihaner ile Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı vekili Taner Aksakal arasındaki diyalog damga vurdu

Onur SAĞSÖZ bildiriyor-Erzincan'daki silahlı terör örgütüne ilişkin Özel Yetkili Erzurum 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ikinci gününe, tutuklu Başsavcı İlhan Cihaner ile Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı vekili Taner Aksakal arasındaki diyalog damga vurdu. Başsavcı Cihaner, iddianamenin 24’üncü sayfasındaki kelime farklılıkları üzerine “Tamamen iyi niyetle yaptığımız bir işlemi büyütüyorsunuz“ diyen Başsavcı vekili Taner Aksakal’a “Ceza yargılaması açık kurallarla yürür, iyi niyetle yürümez” diye karşılık verdi.

Aralarında 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, Eskişehir İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Recep Gençoğlu, Erzincan İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Tapan ile MİT Erzincan Şube Müdürü Şinasi Demir'in de yer aldığı 10'u tutuklu 14 sanığın yargılandığı davanın duruşması bugün (Çarşamba) saat 11.03’te başladı. Dünkü duruşmada 61 sayfalık iddianamenin 24’üncü sayfası okunurken, “CD’nin çözümü bulunacaktır” ifadesinin, “Bu deliller mevcuttur” şeklinde değiştirilmiş olması üzerine tutuklu Başsavcı İlhan Cihaner’in avukatı Turgut Kazan ile Albay Recep Gençoğlu’nun avukatları ‘reddi hakim’ talebinde bulunmuşlardı.

REDDİ HAKİM’ TALEBİ REDDEDİLDİ

Duruşmada ilk olarak reddi hakim talebiyle ilgili karar okundu. Mahkeme Başkanı Mustafa Karatay, Sefa Bilen Başkanlığında üye hakimler İsmail Şahin ve Ali Kaya’dan oluşan Mahkeme heyetinin ‘Reddi hakim’ talebini CMK’nın 24 ve 27’inci maddelerinin oluşmadığı kanaatiyle oy birliğiyle reddettiğini açıkladı.

“25 GÜN KALDI”

Bunun üzerine söz alan avukat Turgut Kazan, 2202 sayılı yasanın 95’inci maddesine göre müvekkili Cihaner hakkında yasal açıdan hüküm verilebilmesi için mahkemenin önünde 25 gün kaldığını ve dava dosyasının 14 Mayıs’ta Ankara’ya gönderilememe durumunu göz önüne alarak, ‘reddi hakim’ taleplerinin reddedilmesine, sürecin hızının kesilmemesi için itirazda bulunmayacaklarını söyledi.

İDDİANAMEYİ BAŞTAN OKUDU

Duruşmada Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekili Taner Aksakal’ın iddianameyi tartışmaların yaşandığı 24’üncü sayfa yerine yeniden baştan okuması üzerine salonda yine gerilim yükseldi. Tekrar söz alan avukat Turgut Kazan, mahkemenin zamanı tüketmek ve zamanı kendi aleyhlerine kullanmak için iddianameyi yeniden okumasına tepki gösterdi. Kazan, “Yoksa mahkeme dün okunan iddianameyi iddianame olarak kabul etmedi mi? Etmediyse böyle bir karar aldı mı? Bu kararın da alınması gerekiyor. Aksi taktirde 24’üncü sayfaya kadar iddianame okunmuştur ve oradan devam etmelidir” dedi.

SAVCILAR ATIŞTI

Kazan’ın sözünü bitirmesi üzerine Başsavcı Vekili Taner Aksakal “Tamamen iyi niyetle yaptığımız bir işlemi büyütüyorsunuz“ dedi. Bu arada söz isteyen İlhan Cihaner,  “Ceza yargılaması açık kurallarla yürür iyi niyetle yürümez” dedi. Cihaner, iddianamenin baştan okunmasını kastederek “Şimdi de kötü niyetle yaptığınızı mı anlayacağız. İddianamenin düzenlenmesinden önce bahse konu CD’ler avukatlarım tarafından incelenmek üzere talep edilmesine rağmen verilmemişti. Şimdi olmayan CD’lerin sonradan konulduğu şüphesi akıllara geliyor. Bunu sözcük farklılığı olarakta yorumlamak doğru değil” diye konuştu. İtirazların ardından Mahkeme Başkanı itirazları görüşmek üzere 15 dakikalık bir ara verdi. Aranın ardından iddianamenin 24’üncü sayfasından okunmasına karar verildi.

F-16 AÇIKLAMASI

Öte yandan Hava Kuvvetleri Komutanlığı Özel Yetkili Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava sırasında adliye üzerinde uçuş yapıldığı haberleriyle ilgili olarak “Yapılan uçuş rutin bir eğitim uçuşu olup, söz konusu haberlerde yer alan iddialar gerçeği yansıtmamaktadır” açıklaması yaptı.  Hava Kuvvetleri Komutanlığının internet sitesinde yer alan açıklamada, bugün çeşitli basın yayın organlarında iki F-16 savaş uçağının Erzurum üzerinde alçak uçuş yaptığına yönelik haberler yer aldığı hatırlatılarak, “Hava Kuvvetleri Komutanlığı uçuş eğitim görevlerini Türkiye'nin değişik hava sahalarında icra etmektedir. 4 Mayıs 2010 tarihinde iki RF-4E uçağı önceden planlı uçuş eğitim görevini, Erzurum Meydanı bölgesini de kapsayacak şekilde 3000 feet irtifadan usullere uygun olarak icra etmişlerdir. Yapılan uçuş rutin bir eğitim uçuşu olup, söz konusu haberlerde yer alan iddialar gerçeği yansıtmamaktadır” denildi. (www.erzurumajans.com )

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.