Siyaset Haber Girişi : 03 Şubat 2018 17:30

CHP'de kurultay heyecanı... İmza krizi çözüldü

CHP'de kurultay heyecanı... İmza krizi çözüldü
CHP Kurultayı'nda 49 delegenin iki adaya da imza attığı iddia edildi. CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun jestiyle kriz çözüldü.
Erzurumajans-CHP’nin ‘Adalet ve Cesaret’ temalı 36’ncı Olağan Kurultayı’na katılmak için partililer sabahın erken saatlerinde salonu doldurdu.

Teması "Adalet ve Cesaret " olarak belirlenen CHP'nin 36. Olağan Kurultayı'nı izlemek için gelenler, yoğun güvenlik önlemleri altında salona alındı. 

Yaklaşık 600 polisin ve 200 özel güvenlik görevlisinin görev yaptığı Ankara Spor Salonu'nun çevresinde de atlı polisler bulunuyor.

Kurultayının gerçekleştirileceği salona, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun posterleri asıldı.

Partililere Türk bayrağı ve parti flamaları dağıtılan solonda, "Emanetimiz Cumhuriyet, gücümüz halk", "Yine, yeniden Cumhuriyet", "Tutuklu gazetecilere özgürlük", "Biz adaletli bir Türkiye istiyoruz", "Barışı birlikte inşa edeceğiz", "Biz biriz, biz bütünüz, biz vatanseveriz" afişleri asıldı.

Salonun ortasına hazırlanan alanda CHP delegeleri yerlerini aldı.

Kurultayda, engelliler de unutulmadı. Konuşmalar, işitme engelliler için işaret diline çevrilecek.

Salonda, tutuklu CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu için başlatılan "özgürlük kampanyası" kapsamında imza toplanıyor.

CHP'nin 36’ncı Olağan Kurultayı’nın başlamasına saatler kala, Türkiye’nin dört bir yanından gelen partililer salonu doldurdu. Kurultay’ın yapıldığı Ankara Arena Spor Salonu’na açılan tüm yollar kamyonlarla kapatılırken, vatandaşlar uzun bir yürüyüşle salona ulaştı.

4 isimden 2'si gerekli imzayı toplayabildi

Kurultay öncesi, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun karşısında, Muharrem İnce, Ümit Kocasakal ve Ömer Faruk Eminağaoğlu aday adaylığını açıklayan isimler. Aday adayları, delegelerin yüzde 10'unun imzasını almaları durumunda aday olabilecekler. CHP liderinin 7'nci kurultayında ilk gün genel başkan seçimi yapılacak, 2'nci gün ise Parti Meclisi ile Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri belirlenecek.

Cesaret ve adalet

Kılıçdaroğlu’nun Ankara’dan İstanbul’a yaptığı Adalet Yürüyüşü ve Adalet Kurultayı’nın ardından kurultayın sloganı ‘Cesaret ve Adalet’ olarak belirlendi. Kurultayı, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Yılmaz Büyükerşen yönetecek. Kılıçdaroğlu, kurultaydaki konuşmasında partinin 2019 vizyonunun ipuçlarını verecek. Kılıçdaroğlu’nun konuşmasında gündelik tartışmalardan uzak durarak, beş temel sorun olarak adlandırdığı hukuk düzeni, dış politika, ekonomi, eğitim ve toplumsal barış konularında çözüm önerileri sunacağı kaydedildi. AK Parti'nin CHP kurultayına temsilci göndermeme kararı aldığı öğrenildi.

Kılıçdaroğlu ve İnce yan yana oturdu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin 36. Olağan Kurultayı için Ankara Spor Salonu'na geldi. Kılıçdaroğlu ve eşi, Ankara Spor Salonu'nda coşkuyla karşılandı.

Çift, kurultay salonun ortasında kurulan platformda yürüyerek partilileri selamladı. Kılıçdaroğlu'nun salona girişinde Ankara'dan İstanbul'a gerçekleştirilen yürüyüşte sık sık kullanılan "Geliyoruz zincirleri kıra kıra" şarkısı çalındı. Kılıçdaroğlu da zaman zaman şarkıya eşlik etti, eşiyle birlikte salondakilere karanfil attı.

Genel Başkanlık seçiminde diğer adaylarla yarışacak Kılıçdaroğlu daha sonra salonda delegelerin ön bölümünde adaylar için ayrılan bölüme oturdu.

Genel Başkan aday adaylarından Muharrem İnce kurultay salonuna Kılıçdaroğlu'ndan önce geldi. İnce ve eşi Ülkü İnce salonun ortasında kurulan platformda yürüyerek partilileri selamladı. Tribündeki bazı partililerin İnce'ye karanfil attığı görüldü.

İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da kurultay salonuna girişinde partililerce alkışlandı. Kaftancıoğlu yerine geçerken bazı partililer "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganı attı. Kemal Kılıçdaroğlu ve Muharrem İnce salonda yan yana oturuyor.

Muharrem İnce Genel Başkan adaylığı için gerekli imzayı topladı

36. Olağan Kurultay'da Genel Başkan aday adayı olan CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, genel başkan adaylığı için gerekli olan imza sayısına ulaştı. Muharrem İnce, 166 delegenin imzasıyla genel başkan adayı oldu.

İki isim aday olamadı

Daha önce aday olacaklarını açıklayan Ümit Kocasakal ve Ömer Faruk Eminağaoğlu ise delegelerin en az yüzde 10'undan imza toplayamadıkları için resmen aday olamadılar.

Mükerrer imza krizi 

Muharrem İnce 166 delegenin imzasıyla genel başkanlık için aday oldu. Ancak Başkanlık Divanı yaptığı incelemede iki delegenin imzasını geri çektiğini, 49 delegenin de mükerrer imza attığını belirlendi.

CHP Millitevkeli Veli Ağbaba, Kılıçdaroğlu’nun 49 imzanın Muharrem İnce’ye yazılmasını istediğini söyledi. Böylece mükerrer imza sorunu da çözüldü.

Kılıçdaroğlu devreye girdi

Delegelerin tek tek divana çağrılıp imzalarının sorulmasının ardından kriz çözüldü. Divan Kurulu'nun açıklamasıyla İnce'nin adaylığı resmileşti. CHP'li milletvekillerinin aktarımına göre Kılıçdaroğlu İnce'nin adaylığı önündeki sorunun çözülmesi için bizzat devreye girdi. Kılıçdaroğlu mükerrer imzalar nedeniyle İnce'nin imza sayısının yetersiz kalması halinde kendi destekçilerinin İnce için imza vermesini istedi.

İnce: Kimsenin lütfuna ihtiyacım yok

İmza sorunuyla ilgili açıklama yapan İnce, “Yeterli imza vardır. Mükerrerler neden bana yazılıyor. Algı operasyonu yapılıyor. Benim kimsenin lütfuna ihtiyacım yok. İmzalarını geri çeksinler. Yürekleri varsa imza verenleri sorsunlar, kaç kişi Muharrem İnce’ye imza veriyor. Bunların hiçbirisi doğru değil. Sandıklar açıldığında görürüz, yeterli imza var mı yok mu. İmza verecek 49 kişi yerine 490 kişi var. 700’ün üzerinde oyla genel başkan olacağım” dedi.


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.