Spor Haber Girişi : 11 Ocak 2018 19:00

Büyükşehir'den yeni kültür yayını: Erzurum erkek halk dansları

Büyükşehir'den yeni kültür yayını: Erzurum erkek halk dansları
Erzurum Büyükşehir Belediyesi, yeni bir kültür yayınını daha şehrin edebiyat tarihine sundu.
Erzurumajans-Erzurum Büyükşehir Belediyesi, yeni bir kültür yayınını daha şehrin edebiyat tarihine sundu. "Erzurum Erkek Halk Dansları" adlı kitap Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin Kültür Yayınları serisinde de yer adlı.

Erkek halk danslarının ezgisel, ritimsel ve hareketsel bütünlük içerisinde uygulanabilmesine yönelik araştırma örneği olan çalışma, 299 sayfadan oluşuyor. Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan proje kapsamında, Lütfi Dursun tarafından kaleme alınan kitapta Erzurum Erkek Barları, tüm yönleriyle ele alındı.

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, yeni kültür yayınıyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:

"Kültür, bir toplumu diğerlerinden ayırmaya yarayan önemli bir unsurdur. Bir millet kültürünü yaşattığı ölçüde varlığını devam ettirebilir. Tarihin eski sayfalarından günümüze kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Erzurum'da önemli kültür öğeleri bulunmaktadır. Zengin ve köklü kültürümüzün en önemli öğelerinden birisi de Türk Halk Oyunlarıdır. Türkiye sahip olduğu halk oyunları repertuvarı ile dünya kültürleri içerisinde önemli bir zenginliğe sahiptir. Bu zengin yapı içerisinde Erzurum Erkek Barları, kendine has ezgi, ritim ve hareket öğeleri ile Türk Halk Oyunları ve Türk kültürü içerisinde özel bir yere, değere ve öneme de sahiptir. Geleneksel olarak doğal ortamında oynanırken sonrasında sahneye aktarılan Erzurum Erkek Barları, ülke genelinde ve yurt dışında büyük bir üne ve prestije sahiptir. Erzurum kültürünün yaşatılması ve bir sonraki kuşaklara aktarılması adına yapılan bu araştırmada, Erzurum Erkek Barlarına ait ezgi, ritim ve hareket öğelerini uluslararası terminoloji ile ele alarak yaygınlık kazanmasına ve ayrıca kayıt altına alınmasına katkı sağlayan kıymetli yazarımız Lütfi Dursun'a çok teşekkür ediyorum. Ayrıca bu özgün çalışmanın okuyucuyla buluşmasına vesile olan ve projeyi hazırlayan Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı'mızdaki tüm mesai arkadaşlarımı da tebrik ediyorum."
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.