Erzurum Haber Girişi : 11 Aralık 2018 17:15

Burası 'tabiat varlığı' değilmiş!

Burası 'tabiat varlığı' değilmiş!
Erzurum Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu, Tortum ilçesindeki Zökün Gölü üzerinde bulunan yüzen adaları ‘tabiat varlığı' saymadı.
Erzurumajans-Onur SAĞSÖZ-Erzurum Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu, Tortum ilçesindeki Zökün Gölü üzerinde bulunan yüzen adaları ‘tabiat varlığı' saymadı. Skandal karara tepki gösteren ATAK Doğa Sporları Derneği Başkanı Çetin Bayram, komisyon başkanının bölgeye dahi gitmeden masa başında rapora imza attığını iddia etti.



Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Beşeri ve İktisadi Coğrafya Anabilim Dalından bir grup hocanın “Karadeniz Bölgesi yüzen adalarına yeni bir örnek Zökün Gölü (Tortum-Erzurum)” isimli bilimsel çalışmasına konu olan ve görenleri hayrete düşüren yüzen adalar tabiat varlığı sayılmadı. Bölgede rafting yaparken yüzen adaları fark eden ATAK Doğa Sporları Derneği Başkanı Çetin Bayram, bilimsel çalışmalara ve haberlere konu olan bölgenin koruma altına alınması için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvuruda bulundu. Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonuna dilekçe yazan Bayram bölgenin incelenmesini istedi. Ancak Bayram bir süre sonra dilekçeye gelen cevapla adeta şok yaşadı. Prof. Dr. Hasan Yılmaz ve komisyon üyelerinin imzasını taşıyan karar metninde yüzen adaların “Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Kapsamında her hangi bir koruma statüsünde kaynak değerine sahip olmadığı” kararı verildi.



“BÖLGEYE BİLE GİTMEMİŞ!”

Komisyonun böyle bir karar vermesine çok üzüldüğünü söyleyen Çetin Bayram, “Bölgede Doğa Sporları ile ilgilenen biri olarak Tabiat Varlıklarını Koruma Kuruluna iletilmek üzere Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne başvurumu yaptım. Kurum yetkilileri oldukça ilgili alakalı davrandılar.Ancak, görevi tabiat varlıklarını korumak olan bir kurul ise üzerine bilimsel çalışmalar yapılmış, altlıkları hazır olan ve hemen yanı başımızda ki komşu ilimiz Bingöl’ü Dünya’ya tanıtan yüzen adaları Tabiat Anıtı olarak tescillemişken, bir çok kuş çeşidininde doğal yaşam alanı olan Erzurum-Tortum’daki Yüzen Adaları koruma altına almak için Ekolojik Temelli Bilimsel araştırma kapsamında herhangi bir korumaya layık görmemiş.Raporu alınca Atatürk Üniversitesinde profesör olarak görev yapan kurul başkanını aradım. Kendisine, başvuru yaparken yanlış bir yol mu izledik diye sordum. Olur ya belki yanlış bir prosedür izlemiş olabilirdik. Yanı başımızda Bingöl’de bulunan aynı oluşum Tabiat Anıtı statüsünde iken Erzurum’daki 20 kat büyük aynı oluşumun nesini layık görmediniz korumaya dedim. Kendisi de bana ‘Ben orayı hiç görmedim arkadaşlar gitmiş bakmışlar, bataklık gibi bir şey dediler raporu öyle hazırladılar, bende imzaladım' dedi” diye konuştu.



Konunun peşini bırakmayacağını söyleyen Bayram şunlardı söyledi.

“Benim kabullenemediğim olay şu;Bir şehrin Valisi, Belediye Başkanı turizmi nasıl canlandırırız, nasıl yeni argümanlar bulur, toplumsal refahı artırma adına, özelde şehrin, genelde ülkenin tanıtımını yaparızdiye dert edinirken bu tarafta böyle bir olay yaşıyoruz. Birileri o kadar emeği, çabayı görmezden gelsin, bir ilçeyi Dünya’ya tanıtabilecek, etrafında yapılabilecek düzenlemeler ile belkide onlarca kişiye ekmek kapısı olabilecek kadar muhteşem bir doğal ve turistik değeri korumaya layık görmesin ve yanına bile gitme zahmetini göstermeden oturduğu yerden sorumsuzca attığı bir imza ile o alanı yok saysın.



Bir Erzurumlu olarak, bir doğa aşığı olarak, bu durumu kabul etmiyorum. Bilimsel çalışmalara konu olmuş bir alanı birkaç profesör bilimsel çalışma konusu yapıyor, aynı üniversitede görev yapan ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurul Başkanlığı yapan başka bir Profesör ve ekibi “Bilimsel Araştırma kapsamında herhangi bir korumaya gerek yok kararı veriyor.”  Bingöl’de Tabiat Anıtı olarak tescillenen yer 200 km sonra Erzurum’da bırakın tescili korumaya bile layık görülmüyor. Soruyorum kendilerine acaba başka hangi alanları böyle ezbere değersiz saydınız? Kimse kusura bakmasın bu şehir sahipsiz değil. Duyarlı tüm idarecilerimizi ve halkımızı bu yanlışı düzeltip doğru ve haklı kararın alınması için göreve davet ediyorum. Kimse oturduğu yerden Erzurum’un kaderiyle oynayama lüksüne sahip olamaz. Şehrin en üst amirleri o kadar emek verirken birileri oturdukları yerden para alıp şehrin kaderiyle bu kadar ucuza oynayamamalı. Bu konuyu her mecrada dile getireceğim. Bu haksızlığa karşı çıkacağım.



Çetin BAYRAM kimdir?

Zafer ve İnanç Yolu  ve Kuzeydoğunun Dikey Dünyası projeleri ile Erzurum Tabyalarının gerçek anlamda değerlerinin ortaya çıkarılmasını sağlayan ayrıca Türkiye’ye Buz Tırmanış sporunu getiren Erzurumlu Milli Dağcı ve araştırmacıdır. Erzurum ve Doğu Anadolu Bölgesinde Dağcılık, Rafting, Off Road gibi bir çok doğa sporunun uygulayıcısıdır. Profesyonel Doğa Sporları Antrenörü olan Bayram 5 yıldır gerçekleştirilen ve Dünya’nın bir çok ülkesinden gelen 300 kadar dağcının katıldığı Uluslararası Buz Tırmanış Festivalini organize etmektedir. Tarihi duyarlılığı ile bir çok projeyi hayata geçiren ATAK Doğa Sporları Başkanı Dağcı Çetin Bayram son olarak uzun yıllardır Erzurum gündeminde yer alan Nene Hatun Tarihi Milli Parkında yer alan Nene Hatun Heykelinde ki yanlış tasviri bizzat düzelten ve aynı parkın girişindeki silah müzesini tasarlayan kişi olarak bilinmektedir.


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Alperen KAYA 01 Ocak 1970 02:00

    Gidip Görmeye Gerek var mı ki?