Kültür-Sanat Haber Girişi : 27 Kasım 2018 19:30

Böyle hatıratlara can kurban!

Böyle hatıratlara can kurban!
Daha önceleri hatıratlara bayıldığımı söylemiştim. Hele de yakın tarihten hatıralar paylaşılmışsa o kitap, okumalara doyamam.
Erzurumajans-Vedat Refayeli-Daha önceleri hatıratlara bayıldığımı söylemiştim. Hele de yakın tarihten hatıralar paylaşılmışsa o kitap, okumalara doyamam. Bunlardan birisi de şair Sunay Akın’ın Kalede 1 Başına kitabı oldu. Turgay Şeren, Sabri Dino, Varol Ürkmez ve Şenol Güneş gibi efsane kalecilerin acı-tatlı hatıratlarına yer verdiği kitabı bir solukluk ettim! Tabi kitap dediğin biraz da öğretici olacak. 

Sunay Akın’ın bu kitabında penaltı konusunda bir sürü bilmediğimi de öğrenmiş oldum. Özellikle çok bilmiş futbol adamlarına ve bilhassa da kalecilere tavsiye ederim. İş Bankası yayını bu kitabı illaki alıp okusunlar. Sunay Akın’ın da aslında eski bir kaleci olduğunu, Yaşar Kemal ve Aziz Sancar’ın da kalecilik geçmişinin olduğunu da yine bu kitaptan öğrendim. Kitapta var. Kalecilerin korkulu rüyası olan penaltının ilk icadı 1891 yılında olmuş.

İrlanda’nın Milford Everton takımının kalecisi William McCrum, ceza alanı içinde rakip oyunculara yapılan faüllerin kaleye direkt şut olarak atılması teklifinde bulunmuş. Bu yıllara kadar penaltı yerine o tür faüllerde serbest atış yapılıyormuş. İngiltere gibi futbolun beşiği bir ülke bunu ilk başta kabul etmemiş ama sonra ikna olmuş. Tarihte ilk atılan penaltı vuruşunun gol olmadığının belirtildiği kitapta turnuvalarda finalde takımlar yenişemeyince para atışıyla finalist belli oluyormuş.

 1970 yılında ilk defa finalistler penaltı atışları ile belli olmaya başlanmış. 1959 yılında ülkemizde ilk penaltı kararı Karagümrük-Vefa maçında verilmiş. Ne varki İngiltere’de olduğu gibi bizde de ilk penaltı vuruşu gol olmamış. Karagümrüklü Kadri Aytaç’ın vuruşunda Vefa kalecisi Baskın topu bloke etmiş. Türkiye’de ilk penaltı atışı Fenerbahçe-Beykoz maçında olmuş. 86.dakikada Lefter, kazanılan maçta penaltıyı gole çeviren ilk Türk futbolcu olarak tarihe geçmiş. Daha çok şey var bu konularda. Yok, yok. Bence siz bu kitabı alın okuyun, daha fazla uzattırmayın bana!
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.