Ekonomi Haber Girişi : 25 Ekim 2017 14:21

Biz de indirim istiyoruz...

Biz de indirim istiyoruz...
Gümüşhane ve Bayburt'ta yerel yönetimlerin baskısıyla doğalgaza yüzde 9 indirim yapıldı.
Erzurumajans-Gümüşhane ve Bayburt'ta yerel yönetimlerin baskısıyla doğalgaza yüzde 9 indirim yapıldı. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), yılın 9 ayını kar ve soğukla geçiren Erzurum'da kılını bile kıpırdatmadı. ERVAK Başkanı Erdal Güzel, "Millet bu yüzden göç ediyor. Biz de indirim istiyoruz" dedi.

Doğalgaz Dağıtım firması AKSA, EPDK'nın aldığı kararla Gümüşhane ve Bayburt'ta doğalgaz tarife fiyatlarının yeniden belirlendiğini ve 2021 yılına kadar geçerli olmak üzere yüzde 9'luk indirim sağlandığını duyurdu. Firma açıklamasında her iki şehrin Vali ve Belediye Başkanlarına teşekkür ederken, indirimlerin 16 Ekim'den itibaren faturalara yansıyacağını bildirdi.

Erzurumluların beli bükülüyor

Gümüşhane 172 bin 34, Bayburt ise 70 bin 900 nüfus barındırırken, sadece kent merkezi 400 bin olan Erzurum'da ise metre küpü yaklaşık 90 kuruş olan doğalgaz faturaları vatandaşların adeta belini büküyor. Erzurumlular her kış döneminde aylık asgari 400 lira doğalgaz faturası ödüyor.

Yetkilileri göreve davet ediyorum

Isınma giderlerinin şehirdeki göçü tetikleyen faktörlerden biri olduğunu söyleyen Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) Başkanı Erdal Güzel, kentin kış ve ekonomik şartlarının son derece sıkıntılı olduğunu anımsatarak, Erzurumluların kazancının büyük bir kısmını yakıta harcadığını dile getirdi. Bütçeye göre büyük rakam ifade eden ısınma giderlerinin şehirdeki göçü tetikleyen önemli faktörlerden biri olduğunu vurgulayan Güzel, "Doğalgaza geçtikten sonra ısınma konusunda şehirde bir takım yaşamsal kolaylıklar meydana gelmiş olsa dahi rakamların yüksek olması nedeniyle bu insanlara ciddi külfet getirmektedir. Ayrıca doğalgaz faturaları yüzünden kalitesiz kömür kullanımı da yaygın bir hale geldi. Bu da şehirde ciddi boyutta hava kirliliğine neden olmaktadır. Özellikle kış aylarında hava kirliliğinden dolayı akciğer hastalıklarında ciddi artışlar gözlemleniyor. Bunun maddi karşılığı tedavi olarak yine devletin kasasından çıkmaktadır. Bu yüzden ERVAK olarak beklentimiz Erzurum ve Erzurum gibi hava şartlarının ağır geçtiği şehirlerde pozitif bir ayrımcılık yapılmasıdır. Isınma giderlerinde KDV kaldırılmalı ve özel önlemler alınmalıdır. Özellikle de doğalgaz dağıtan firmaların bu konuda biraz daha duyarlı olmasını temenni ediyoruz. Bu konuda yetkilileri göreve davet ediyorum" dedi.

Onur SAĞSÖZ/Pusula
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • MUHAMMED ÖZDEMİR 01 Ocak 1970 02:00

    SAYIN BAŞKAN GÜZELDE TEK SİVİL TOPLUM KURULUŞU OLARAK DEĞİL DİĞER KURULUŞLARDA VALİMİZE BELEDİYE BAŞKANLARINA MİLLETVEKİLLERİNE TÜM BUROKRATLARA KARŞI BİRLEŞSİN HEP BİRLİKTE VATANDAŞIN CEBİ ÇÖKTÜ ARTIK BİRAZ BUKONUYU GÜNDEME TAŞISINLAR İL BAŞKANI İLÇE BAŞKANILAR HEP BİRLİKTE BİZDE İSTİYORUZ HALKLA BİRLİKTE BİRLİKTEN GÜÇ DOĞAR U İMKANDAN BİZDE YARARLANALIM HAYDİ BİSMİLLAH DİYELİM SELAMLAR