Türkiye Haber Girişi : 06 Şubat 2017 13:12

Birçok kurum Varlık Fonu'na devredildi

Birçok kurum Varlık Fonu'na devredildi
Ziraat Bankası, Türksat, PTT ve Çaykur'un da aralarında bulunduğu birçok devlet kurumu Türkiye Varlık Fonu'na devredildi. Bugün de THY ve Halkbank hisselerinin devrine karar verildi.
Erzurumajans-Ziraat Bankası, TPAO, Türksat, BOTAŞ, BİST, Eti Maden, Çaykur, PTT ve boru hatlarının hazineye ait hisseleri Türkiye Varlık Fonu'na devredilmişti. Özelleştirme Yüksek Kurulu bugün de, THY'nin yüzde 49,12, Halkbank'ın yüzde 51,11 hissesinin Varlık Fonu'na devrine karar verdi.

Başbakanlık Basın Müşavirliği'nden yapılan yazılı açıklamaya göre bir kısım kamu sermayeli şirketler ile Özelleştirme Programında bulunan bazı şirketlere ait hisseler, Türkiye Varlık Fonu'na devredildi. Açıklama şöyle:

"Bakanlar Kurulu Kararıyla Hazinenin uhdesinde bulunan bir kısım kamu sermayeli şirketler ile Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararıyla Özelleştirme Programında bulunan bazı şirketlere ait hisseler Türkiye Varlık Fonuna devredilmiştir.

Söz konusu şirketlerin mevcut yönetimleri ve işletme politikaları, iş planları, yatırım ve büyüme stratejilerine uygun olarak devam edecektir. Uluslararası finans kuruluşları da dâhil olmak üzere ilgili paydaşlarla sağlanan işbirliği sürdürülecektir.

Türkiye Varlık Fonu söz konusu şirketleri Bakanlar Kurulunca onaylanacak Stratejik Yatırım Planı çerçevesinde yönetecektir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

VARLIK FONUNA AKTARILAN ŞİRKETLER

Resmi Gazete'de yer alan Varlık Fonu'na aktarılan Şirketlerin işimleri şöyle:

"Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası Anonim Şirketi, Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi, Borsa İstanbul Anonim Şirketi, Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme Anonim Şirketinin sermayelerinde bulunan Hazineye ait hisselerin tamamı, Türk Telekomünikasyon Anonim Şirketinin yüzde 6,68 oranındaki hazineye ait hissesi ile Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü."

THY VE HALKBANK'IN HİSSELERİ DE DEVREDİLİYOR

İki büyük şirket hisseleri daha Varlık Fonu'na devrediliyor.

Özelleştirme Yüksek Kurulu, THY'nin yüzde 49,12, Halkbank'ın yüzde 51,11 hissesinin Varlık Fonu'na devrine karar verdi.

Özelleştirme İdaresi, ödenmiş sermayesi 1.38 milyar lira olan THY'de yüzde 49,12; ödenmiş sermayesi 1.25 milyar lira olan Halkbank'ta ise yüzde 51,11 hissedar konumunda bulunuyor.

Söz konusu hisseler özelleştirme kapsamından çıkarılacak.

TÜRKİYE VARLIK FONU'NUN AMACI

Başbakanlığa bağlı olan Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi, ana faaliyet konusu fonların kurulması ve yönetimi olan, sermaye piyasalarında araç çeşitliliği ve derinliğine katkı sağlamak, yurtiçinde kamuya ait varlıkları ekonomiye kazandırmak, dış kaynak temin etmek, stratejik, büyük ölçekli yatırımlara iştirak etmek için Türkiye Varlık Fonu ve bu fona bağlı alt fonları kurmak ve yönetmek üzere kuruldu.

Şirketin en az 5 kişiden oluşan yönetim kurulu, başkan ve üyeleri ile genel müdürü Başbakan tarafından atanıyor.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.