Bölge Haber Girişi : 16 Ağustos 2010 00:07

Bir ayda evet oyları hayır oylarını geçti!..

Bir ayda evet oyları hayır oylarını geçti!..
Habertürk-Konsensus anketine göre 'evet'ler, önceki aya göre yüzde 9.4 arttı ve 55.2'ye çıktı
Erzurum Ajans-Konsensus’un Habertürk için yaptığı ve halkın nabzını tutan ‘Türkiye Gündemi-Haziran 2010” araştırmasında Anayasa değişikliğine ilişkin referandumda 'Hayır'cılar 'Evet'çilere 9 puan fark atmış, “Evet oyu veririm’’ diyenlerin oranı yüzde 45.8, Hayır diyenler ise yüzde 54.2 olarak belirlenmişti.

‘Türkiye Gündemi-Temmuz 2010” araştırmasında ise sonuçlar ters-yüz oldu. Temmuz ayı sonuçlarına göre referandumda Anayasa değişikliğine destek, önceki aya oranla 9.4 puan artarak 45.8’den 55.2’ye yükseldi. “Hayır” oyları ise 54.2’den 44.8’e geriledi.

1501 kişiyle telefon anketi
Konsensus, “Türkiye Gündemi-Temmuz 2010’’ başlıklı anket çalışması için 1-7 Ağustos tarihleri arasında 81 ilin hemkentsel, hemde kırsal kesimlerinde, 17 yaş ve üstü 745’i erkek, 756’sı kadın toplam 1501 kişiyle telefon anketi yöntemiyle görüştü. 17 yaş ve üstü kişilerle görüşme nedeni ise bugün 17 yaşında olan gençlerin 2011 genel seçimlerinde oy kullanılabilecek olmaları olarak gösterildi.

Referandumda oy vermeyecek ‘hayır’cıların oranı yüzde 78
Ankete katılanlara yöneltilen bir diğer ilginç soru da oy kullanmak için sandığa gitmeyecek seçmenin referandumdaki düşüncesiyle ilgiliydi. “Oy kullanmayı düşünmüyorum” diyenlerin yüzde 78.9’u sandığa gitse “Hayır” oyu kullanacağını belirtti.

BDP seçmeni boykot kararına uymuyor
Araştırmaya göre AK Partili seçmenin yüzde 94.5’i, CHP’li seçmenin yüzde 91.5’i, MHP’li seçmenin ise yüzde 88.3’ü referandumda oy kullanacak. Referandumda seçmenine boykot çağrısı yapan BDP’de ise sandığa gideceklerin oranı yüzde 49.9 çıktı.

12 Eylül’deki Anayasa değişikliği oylamasına hazırlanan partiler referandumla ilgili sloganlar üretti. Ankete katılanlara “En çok hangi partinin sloganını beğendiniz?’’ sorusu yöneltildi.
En çok beğeni toplayan slogan yüzde 50.4 ile AK Parti’nin, “Sevdamız millet; oyumuz evet’’ sloganı oldu.

Referandumda ‘Evet’ çıkma olasılığı daha yüksek
Ağustos ve eylülün en önemli gündem maddesi 12 Eylül 2010’da yapılacak referandum. Referanduma katılımın yüksek olması beklenmekte. Araştırmamıza katılanların da yüzde 82’si kesinlikle oy kullanacağını belirtti. Bu araştırmadaki en dikkat çekici nokta; Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP Genel Başkanı olması ile yüzde 60’lara çıkan “Hayır” oylarının Haziran 2010’da, İsrail’in Gazze’ye yardım gemisine saldırmasıyla ortaya çıkan krizden sonra, yüzde 54’e inmesi ve temmuz sonunda yapılan profesyonel kampanyalar sonucunda evet oylarının yüzde 55’e dayanmasıdır. Bir diğer dikkat çekici nokta ise sandığa gitmeyeceğini belirtenlerin %79’unun eğer sandığa giderse hayır oyu kullanacağını belirtmesidir. Yani referanduma katılım ne kadar artar ise “Hayır” oylarının oranı da o kadar artacaktır.

Referandum sürecinde kampanya bazında başarısız partilerden biri ise BDP’dir. Bilindiği gibi BDP, seçmenlerinden referandumu boykot etmelerini istemekte. Bu isteklerinin kendi seçmenleri üzerinde pek de etkili olmadığı ortaya çıktı. Araştırma genelinde referandumla ilgili sorularda yapılan bütün çapraz analiz sonuçları bize bu referandumdan evet oylarının çıkma olasılığının daha yüksek olduğunu göstermekte. Ama bu şu veya bu partinin başarısızlığı demek değildir. Referanduma kadar önümüzde bir aylık bir süre var. Aradaki fark sadece yüzde 5. Bu sürede de pek çok şey değişebilir.

'Evet' ve 'Hayır'ların partilere göre dağılımı
AK Parti’ye oy verenler ‘Evet’ oylarının yüzde 40.3’ünü oluşturuyor. Toplam ‘Evet’ oylarını CHP’li seçmen yüzde 3.9; MHP’li seçmen yüzde 3.7 artırıyor. Hayırların yüzde 24.8’i CHP’ye oy verenlerden oluşuyor. Hayır oylarına MHP seçmeninin yüzde 8.8; AK Partili seçmenin ise yüzde 4.3 katkısı var. (Gazete Habertürk / Bülent Günal)

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.