Bölge Haber Girişi : 10 Ocak 2011 01:29

Benim de beklediğim konuşma değildi!..

Benim de beklediğim konuşma değildi!..
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun Erzurum'daki konuşmasında Kıbrıs ve hava sahası konusunda yaptığı açıklamalara ilişkin, "Doğrusu benim de beklediğim konuşma değildi dedi.
Erzurum Ajans-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu’nun Erzurum’daki konuşmasında Kıbrıs ve hava sahası konusunda yaptığı açıklamalara ilişkin, "Doğrusu benim de beklediğim konuşma değildi. Fakat daha sonra kendisiyle yaptığımız görüşmede de kendisinin aslında böyle anlaşılmak istenmediğini söyledi. Burada böyle bir incelik vardı. Bu inceliği zannediyorum orada kaçırdılar, ondan dolayı orası biraz şık olmadı" dedi.
 
Erdoğan, konuyla ilgili kendisine tepki gösteren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu "'Dış politikada nasıl bir tavır takınacağım' böyle bir yaklaşım tarzı yok" sözleriyle eleştirirken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye teşekkür etti.
 
Erdoğan, Papandreu'nun Erzurum'da yaptığı Kıbrıs ve hava sahasına ilişkin konuşması hatırlatılarak, "Kendisinden böyle bir açıklama bekliyor muydunuz?" sorusu üzerine şunları kaydetti:
 
Doğrusu ben de beklemiyordum "Öncelikle ikili görüşmelerimizde çok çok verimli görüşmeler yaptık. Daha sonra Dışişleri Bakanlarımızı da toplantıya kattık. Onlarla olan görüşmelerimiz de çok çok verimli geçti. Akabinde toplu açılış töreninde Sayın Yorgo’nun yaptığı konuşma gayet güzel, toparlayıcı bir konuşmaydı. Türkiye-Yunanistan arasında birlik, beraberlik mesajları içeren bir konuşmaydı. Fakat Büyükelçiler toplantısındaki konuşma doğrusu benim de beklediğim konuşma değildi. Fakat daha sonra kendisiyle yaptığımız görüşmede de kendisinin aslında böyle anlaşılmak istenmediğini söyledi. Bunu da basın toplantısında gördüğünüz gibi telafi etti.
 
Tabii burada ’ben ne diyorum’ bu değil, ’karşımızdakiler ne anlıyor’ bu çok önemli. Burada böyle bir incelik vardı. Bu inceliği zannediyorum orada kaçırdılar, ondan dolayı orası biraz şık olmadı. Biz de konuşmamızda zaten ev sahipliği nezaketi içerisinde öyle zannediyorum ki gerekli şekilde, gerekli değerlendirmeyi orada yaptık. Çünkü biz söylemlerimizle Türkiye-Yunanistan ilişkilerini germeye değil, yine de toparlamaya gayret etmeliyiz. bunun gayreti içerisinde olmalıyız. Zira Türkiye büyük bir devlet, güçlü bir devlet. Bu güçlü devlet, büyük devlet kendine yakışır şekilde tavırlarını ortaya koyarsa bölge barışına çok daha büyük katkıda bulunacaktır diye düşünüyorum."
 
BAHÇELİ'YE TEŞEKKÜR KILIÇDAROĞLU'NA ELEŞTİRİ
 
 
Erdoğan, "Papandreu’nun açıklamasının ardından sizin yaptığınız açıklama muhalefeti ikiye böldü. Sayın Bahçeli desteklerken, Sayın Kılıçdaroğlu’nun aksi yönde bir açıklaması oldu. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu yanıtlarken de şunları söyledi: "Sayın Kılıçdaroğlu, artık şu anda acaba ben nereden ne kaparım bunun gayreti içerisinde. Sayın Kılıçdaroğlu’nun böyle bir dış politika anlayışı veya dış politikada nasıl bir tavır takınacağım böyle bir yaklaşım tarzı yok, olamaz. Daha bu işe yavaş yavaş belli bir zaman içerisinde alışacak. Öyle düşünüyorum. Ama Sayın Bahçeli’ye de yaklaşımı sebebiyle özellikle teşekkür ediyorum. Milli birlik budur. Burada kişisellik aslında söz konusu olamaz. Milli menfaatlerin gerektirdiği yerde her şey geride kalır, milli menfaatler en öne çıkar ve bunu hep birlikte başarmalıyız diye düşünüyorum."
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.