Bölge Haber Girişi : 12 Ocak 2010 01:30

Başkan Yücelik'ten 2009 değerlendirmesi!..

Başkan Yücelik'ten 2009  değerlendirmesi!..
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Lütfü Yücelik, önemli ölçüde tüketim ekonomisine endeksli bir kent olan Erzurum'un, çağrı merkezleri gibi bir takım yatırımlarla canlılığı sağlamaya çalıştığını belirtti.
Erzurum Ajans- Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Lütfü Yücelik, önemli ölçüde tüketim ekonomisine endeksli bir kent olan Erzurum’un, çağrı merkezleri gibi bir takım yatırımlarla canlılığı sağlamaya çalıştığını belirterek, “2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları’na yönelik hazırlıklar şehre psikolojik bir hareket getirdi. Bu hareketlenmenin bir lokomotif olarak kullanılması mümkündür” dedi.

2009 yılının değerlendirmesini yapan ve iş dünyasının 2010’dan beklentilerini sıralayan Başkan Lütfü Yücelik, 2009’da Erzurum’un genel ekonomik durumunda herhangi bir iyileşme olmadığını ifade ederek şunları söyledi;

“Tüm dünyada ve Türkiye’de olduğu gibi kentimizde de 2008 yılında baş gösteren küresel krizin etkileri, 2009 yılında azalmakla beraber sürdü. İşsizlik arttı. Üretimde azalmalar meydana geldi. Kapanan işletme sayısı arttı. Esasında; yıllardan beridir coğrafi ve iklimsel etkenler başta olmak üzere; krizleri aşmaya çalışan Erzurum tüccarı ve sanayicisi 2009 yılında da ayakta durabilmenin mücadelesini verdi. Önemli anlamda tüketim ekonomisine endeksli olan şehrimiz, bir takım yatırım ve girişimlerle canlılığı sağlamaya çalışıyor. 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları’na yönelik hazırlıklar şehre psikolojik bir hareket getirmiştir. Bu hareketlenmenin bir lokomotif olarak kullanılması mümkün. Muhakkak ki, ekonomik hareketlerde psikolojik etkenler ve moral düzeyi önemlidir. 2009’da bu morali nispeten görür gibi olduk. Yine de tüm gayretlere rağmen bireysel çabaların ön plana çıktığını, kolektif ortamın bir türlü sağlanamadığı görüyoruz.”

Kriz nedeniyle işletmelerin yeni yatırım yapmadıklarını, ortak bulma yada küçülme yollarını tercih ettiklerini anlatan ETSO Başkanı Yücelik şöyle devam etti; “Genel anlamda tasarruf ve küçülme ile krizin etkileri en aza indirilmek isteniyor. Ancak; Aşkale Çimento örneği dikkat çekici. Aşkale Çimento, kriz döneminde yatırım ve istihdamını artırarak kendini korumasını bildi. Aşkale Çimento bu dönemde; Erzincan ve Gümüşhane’de yeni birer tesis açarken, Van Çimento’yu satın alma yöntemiyle bünyesine kattı. Güçlü bir altyapıya sahip olan bu şirketin yanında ayakta kalmayı bilen diğer şirketlerimiz de bütünüyle fedakârlık üzerine taktiklerini geliştirdi.”

Bölgedeki işletmelerin çok küçük ölçekli olması nedeniyle ekonomik krizden ilk etkilenen grup içerisinde yer almadığını ancak bu yıl bu işletmelerin de krizden etkileneceğini düşündüklerini vurgulayan Yücelik, “Zincirleme etkinin son halkada yer alan işletmeleri de etkilemesi bekleniyor. Erzurum’un sorunları buna bağlı çözüm yolları yıllardan beri değişik platformlarda gündeme geliyor. Bu yıl da buna bağlı çözüm yollarının zorlanacağı bir gerçek. Daha öncede dile getirdiğimiz gibi 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları bu yıl Erzurum’a damgasını varacak gibi. Şehir ekonomisi üzerinde olumlu etkiler yapacak, bir canlanma yaşanacaktır” açıklamasında bulundu.

Erzurum’un çözüm bekleyen sorunları karşısında merkezi ve yerel yönetimin katkılarının tartışılmaz olduğunu vurgulayan Yücelik, “Kamu yatırımları ve teşvik edici adımlar Erzurum’a dinamizm katabilir. Özellikle iklimsel nedenlerden dolayı yılın ilk yarısında beklentilerimiz düşük seviyelerde. Elbette bu sadece 2010’a has bir durum değil. Erzurum bulunduğu konum itibariyle benzeri olumsuzluklara sahip. Ancak, yılın ikinci yarısında beklentilerimizin pozitif anlamda artacağı düşüncesindeyiz. Tabi Türkiye ve dünyada gelişecek olan ekonomik hareketleri de göz ardı etmemek gerekir.” Şeklinde konuştu.

“GAP İLLERİNE SAĞLANACAK DESTEKLERDEN YARARLANMALIYIZ”

Küresel krizle birlikte Erzurum’da resmi rakamların ötesinde yüzde 15-20’lik bir istihdam kaybı yaşandığını ifade eden ETSO Başkanı Yücelik, “Devletin rakamlarına göre ise bu rakam yüzde 6 civarlarında. İstihdam oranı ise yüzde 50. Bölgemizde işsizlik sorunu bir gerçek. Özellikle kırsal kesimde bulunan insanımızın tarım ve hayvancılığı cazip bulmaması, işsizlik rakamlarını tetikliyor. Bölgenin ana geçim kaynağı olarak görülen tarım ve hayvancılığın desteklenmesi halinde işsizlik rakamları düşecektir. Hükümet GAP bölgesindeki 9 ilde bu alanda yapılacak yatırımlara 3 yıl süreyle yüzde 30 ve yüzde 40 oranında hibe desteği verecek. Ama bu kapsamda Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki illeri göremiyoruz. Erzurum, Erzincan, Van, Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan gibi illerimizde mutlak suretle bu uygulama kapsamına alınmalı. Erzurum başta olmak üzere bu illerimiz Türkiye’nin kırmızı et ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayacak potansiyele sahiptir. GAP illerine sağlanacak bu destekten bizim bölgemizin de yararlandırması şart. Aksi takdirde, zaten sıkıntılı günler geçiren sektör ve de bölge insanı daha da zora girecek’ görüşünü dile getirdi.

“İHMAL EDİLDİK, ZORU BAŞARMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Kentin yıllardan beri dile getirilen sorunlarına da değinen Lütfü Yücelik şu ifadeleri kullandı; “Önümüzde; sosyal ve ekonomik açıdan yıllardan beridir ihmale uğramış, nedenleri üzerinde çokça tartışılsa da sürekli bir gerileme trendi içinde olan ve zor olanı başarmaya çalışan bir Erzurum var. 2010 yılı noktasında hadiseye bakarsak; yine 2011 yılında yapılacak olan kış oyunlarına paralel olarak şehirde ivedi olarak bir düzenleme ve restorasyona ihtiyaç duyulduğu görülüyor. Gelecek olan binlerce yabancı konuğa güzel bir kent göstermek zorundayız. Bu aynı zamanda Erzurum’un dışa dönük tanıtımı açısından çok önemli.Turizm şehri olmaya doğru giden kentte harabe evleri izah edemezsiniz. Elbette doğunun merkezi konumundaki bir şehrin sadece benzeri bir etkinlik sebebiyle değil, burada yaşayan insanlar açısında da yaşanabilir bir şehir hüviyetine kavuşturulması gerektiği inancındayız. Ancak benzeri etkinliklerin bir araç olarak değerlendirilmesi ve böylece kente güzellikler kazandırılmasını göz ardı etmemek lazım.”

Yücelik şöyle devam etti:

“Geleceğimiz olan çocuklarımızı önemsiyoruz. Onların kaliteli ve çağdaş ortamlarda eğitimi görmesi çok önemli. Erzurum’da bu manada bir takım eksiklerin olduğu ve haliyle rakamların çokta iç açıcı olmadığını biliyoruz. Yine son yıllarda bu anlamda yapılan olumlu çalışmaların 2010 yılında sistematik ve sonuca gidecek şekle bürünmesini bekliyoruz. Erzurum’un eğitim kurumları açısından ciddi bir potansiyele sahip olması yanında, başarı rakamlarının da ülke genelinde üst seviyelerde olmasını umut ediyoruz. Kentsel iç ulaşım da sorun olarak karşımıza çıkıyor. 2010 yılında şehir içi ulaşımla alakalı radikal ve aynı zamanda rahatlatıcı düzenlemelerin ivedi olarak yapılması gerekir.”

“İLETİŞİM MERKEZLERİ İSTİHDAMA KATKI SAĞLIYOR”

Son dönemlerde Erzurum’da kış oyunlarının altyapısına yönelik çalışmalar ve tesis yatırımlarının öne çıktığını dile getiren Lütfü Yücelik, “Bunun yanında çağrı merkezlerinin yaygınlaşması ve beraberinde istihdama katkıları dikkat çekiyor. Benzeri yatırımların artmasıyla Erzurum, bir cazibe merkezi haline gelecektir. Lojistik merkezlerin çoğalmasını da sevindirici buluyoruz. Bu sektörün de kent ekonomisine hareketlilik getireceğini umut ediyoruz.” şeklinde konuştu. Erzurum’un iklimsel ve coğrafi nedenlerden dolayı lojistik hizmetlere ciddi ihtiyaç duyduğuna dikkati çeken Yücelik, şunları kaydetti:

“Lojistik faaliyetlerinin; ürün, hizmet ve insan gibi kaynakların, ihtiyaç duyulan yerde ve istenen zamanda temin edilmesi için bir araç olduğu gerçeği önemlidir. Bu manada Erzurum’da son yıllarda firmaların depo ve iletişim merkezlerini yaygınlaştırması sıkıntıları nispeten azaltıyor. Ancak; Erzurum’un birçok üretim merkezine uzak olması, çoğu zaman tedarik noktasında ciddi sorunları beraberinde getiriyor. Kamu eliyle yürütülen kimi yasakçı uygulamaların, sanki bu bölgeye münhasır olması bizleri üzmektedir. Örneğin; karayollarındaki tonajla alakalı uygulama Erzurum gibi bir şehirde sıkı sıkıya takip edilirken, birçok bölgede hadisenin önemsenmediği görülüyor. Bizler asla ayrıcalık beklemiyoruz. Uygulamaların hakkaniyet ve eşitlik çerçevesinde olması yeterli. Bölgenin merkezi olan Erzurum’da lojistik yatırımların artırılması, teşvik edilmesi ve bürokratik engellerin bir an önce ortadan kaldırılması kaçınılmazdır. Erzurum havaalanının kargo uçak iniş ve kalkışına müsait bir duruma gelmesi, lojistik faaliyetleri tetikleyecektir. Böylece tedarikçilerde bölgeye daha rahat sevkıyat yapacaktır.”

“DESTEK BEKLİYORUZ”

Erzurum’un kalkınması ve dünyayla entegre olması için hükümet desteğinin şart olduğuna işaret eden Başkan Yücelik; Bu yıl hükümetten temel beklentimiz, 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunlarına için verilen desteğin devam etmesi ve Erzurum’un bu organizasyona hazır hale getirilmesidir. Aynı şekilde hükümetin bölgedeki tarım ve hayvancılık sektörünü mercek altına alarak, teşvik edici unsurları harekete geçirmesi gerek. Aksi halde, can çekişen bu sektörün tamamen bitmesi halinde bölgede işsizlik ve benzeri sorunlar içinden çıkılmaz hale bürünecek. Burada bölge insanı bütünüyle her şeyi devletten beklemek gibi bir mantık içinde değil. Sadece yarışta sahip olduğu olumsuzlukların bir an önce giderilmesi ve önünün açılmasını istiyor. Hükümet işsizliğin yanı sıra, yatırım teşviklerinin uygulanabilir hale getirilmesi, işletme sahiplerinin finansal sorunlarının çözümünde bankalarla ve diğer finans kuruluşları ile gerekli düzenlemelerin yapılması gibi çalışmalara da öncelik verilmeli.” Dedi.

“5084 UZATILMAZSA CİDDİ SIKINTILAR YAŞANIR”

5084 Sayılı Teşvik Kanunu’nun süresinin en az 1 yıl daha uzatılmasını talep ettiklerini ve bunu hükümet yetkililerine ilettiklerini hatırlatan Başkan Yücelik:

“Bölgesel teşviklerdeki düzenlemelerde mevcut şirketlerin yararlandırılması ve 5084 Sayılı Teşvik Kanunu’nun en azından 1 yıl uzatılması hayati önem taşıyor. Yeni teşvik kanunuyla ortaya çıkan bir takım beklentiler, boşa çıktı. 2009’un ilk 7 buçuk aylık döneminde, 5084 kapsamında Doğu Anadolu Bölgesi’nde 53, Erzurum’da ise 4 yatırım teşvik aldı. Yeni teşvikten ise şu ana kadar Doğu Anadolu Bölgesi’nde 8, Erzurum’da ise 2 yatırım t yararlandı. Buna göre, Doğu Anadolu Bölgesi’nin teşvikli yatırım payı; Türkiye toplamında yüzde 6.77’ye, Erzurum’un ülke payı yüzde 0.51’e, bölge payı ise yüzde 7.54’e geriledi. İşletmelere, yüzde 50’ye varan oranda enerji desteği sağlayan 5084 sayılı teşvik yasası personel giderleri konusunda da önemli destekler sağlıyor. 31 Aralık’ta süresi dolan 5084’ün 1 yıl daha uzatılması için başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile ilgili bakanlıklar ve bölge milletvekilleri nezdinde girişimlerde bulunmuştuk. Ancak bir sonuç alınamadı.”

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.