Kültür-Sanat Haber Girişi : 27 Mart 2017 18:00

Başkan Sekmen'den Dünya Tiyatrolar Günü Mesajı

Başkan Sekmen'den Dünya Tiyatrolar Günü Mesajı
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
Erzurumajans-Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Başkan Sekmen, mesajında şu görüşlere yer verdi: "Sanat ve sanat eseri, iyiyi ve güzeli arama çabasının bir karşılığıdır. Bu çabaya karşılık gelen eserlerin, insan ve toplumun, iyi ve güzele olan özlemini gideren bir hazza denk geldiği gerçeğini unutmamak gerekir. Hakikat arayışında başvurduğumuz sanat eylemi, bize o hakikate giden bir yol açmıyorsa ve bize hakikati arayış hissi vermiyorsa, bu sadece sanat kavramının biçimsiz yapısına aldandığımızı gösterir. Sanat erbabının hakikat arayışının karşılığıdır sanat dediğimiz şey. Ortaya çıkan her eser insana bu yolda bir kapı açmalı ve o kapı diğer sanatçılar tarafından sürekli genişletilmeli ki, kapıdan geçen insanların sayısı artsın. Bizim umudumuz bütün insanlığın bu kapıdan geçmesidir. Sanat anlamında köklü bir medeniyetin mirasçıları olarak, bu kavramı Batı'dan öğrenme çabamız, kendimizi ve değerlerimizi yok saymak anlamına gelmektedir. Biz Batı'ya ulaşarak Batılılaşmış olarak kapımıza gelen kavramların, aslında bizim kavramlarımız olduğu gerçeğini bilerek, kendi kaynaklarımıza yönelip, o kavramları geliştirerek kendi sanatımızı inkişaf ettirmeliyiz. Artık şu gerçek iyice ortaya çıkmıştır ki; Batılı sanıp da aldığımız her sanatın aslında kendi medeniyetimizde mutlaka bir benzeri vardır. O gerçek ki; bizde zaten var olan bu sanatların bizleştiği, bizden neşet ettiğidir. Hakikat ancak insanın kendi ruhuyla ulaşabileceği bir yolculuktur." "Sanatsal çalışmalar konusunda birçok yeniliği hayata geçirmede ki gayemiz, bu hakikat arayışında, kendi ruhumuzdan inkişaf eden eserler ortaya çıkaracak sanatçılar yetiştirmektir" diyen Başkan Sekmen, sözlerini şöyle tamamladı: "Fatih Sultan Mehmet'in yaptığı gibi, eğer bizim hakikat arayışımıza, ruhuyla destek olabilecek olduğuna inanıyorsak, milliyetine ve dinine bakmaksızın, İtalyan Ressam Bellini'yi İstanbul'a davet ederiz, çünkü biliriz ki Bellini, hakikat arayışımızda bizim ruhumuzu kanatlandıracak bir sanat erbabıdır. Büyük Osmanlı Sultanı 2.Abdülhamid Han tiyatroya verdiği önemi, Yıldız Sarayı içerisinde yaptırdığı Tiyatro Salonu ile göstermiştir. Bu vesile ile hakikat arayışında olan bütün sanatçılarımızın ve sanatseverlerin 'Dünya Tiyatrolar Gününü' kutluyorum ve çok yakında şehrimize bir tiyatro sahnesi kazandıracak olduğumuzun müjdesini de bu özel günde vermek istiyorum.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.