Bölge Haber Girişi : 18 Ocak 2011 11:33

Başbakan'dan sert mesaj!..

Başbakan'dan sert mesaj!..
ABD'nin en prestijli haber dergilerinden Newsweek son sayısında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzalı bir makaleye yer verdi.

Erzurum Ajans-ABD’nin en prestijli haber dergilerinden Newsweek son sayısında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzalı bir makaleye yer verdi. Erdoğan’ın “Avrupa’nın güçlü adamı” başlıklı yazısında satırbaşları şöyle:

Gücünü koruyabilir mi?
-  Yüzyılın ilk on yılının sonunda dünya politikasında güç dengeleri değişti. Dünya ekonomisini G7 yerine G20 yönetiyor. BM Güvenlik Konseyi’nin uluslararası düzeni yansıtması ihtiyacı hiç olmadığı kadar kendini gösteriyor. Brezilya, Hindistan, Türkiye gibi yükselen güçler dünya ekonomisinde çok önemli roller oynuyor.
-  Avrupa’nın istihdam ve sosyal güvenlik sektörleri komada. Avrupa ekonomileri atıl. Avrupa toplumu neredeyse geriatrik. Avrupa bu sorunları çözmeden yeni dünya düzeninde gücünü koruyabilir mi?

Yeni Osmanlıcılık değil
-  Yalnızca ekonomi değil. Türkiye soft power (yumuşak güç) sayesinde ulusal ve bölgesel bir güç oluşturuyor. Onlarca yıldır unutulan komşularını yeniden keşfediyor. Balkanlardan Ortadoğu’ya ve Kafkaslara kadar proaktif bir dış politika izliyor. Türkiye vatandaşlarının artık 61 ülkeyle vizesiz seyahat imkanı var. Bu romantik bir yeni osmanlıcılık değim: Yeni global düzen temelinde realpolitik. Ve ben bu vizyonun gelecek onyılda AB’ye de yardım edeceğini düşünüyorum.

Dönüm noktasındayız
-  Türkiye’nin AB üyeliği dosyası kendi kendini anlatır nitelikte olsa da üyelik süreci bazı ülkeler tarafından organize edilen dirençle karşılaştı. Maalesef müzakereler şu anda olması gerektiği gibi ilerlemiyor. Bazıları Türkiye’nin AB’den başka gerçek bir alternatifinin bulunmadığını söylüyor. Bu görüş, Türkiye ile AB arasındaki ekonomik bütünleşme ve özellikle de liberal ve demokratik bir Avrupa’nın Türkiye’deki reformların çapası olduğu gerçeği göz önüne alındığında yeterince doğru olabilir. Ancak bunun tersi de geçerlidir. Avrupa’nın Türkiye’den başka gerçek bir alternatifi yoktur. AB, özellikle de güç dengesinin yön değiştirdiği küresel düzende, daha güçlü, zengin, daha kapsamlı ve daha güvenli bir birlik olmak için Türkiye’ye ihtiyaç duyuyor. Umarım Avrupalı dostlarımız çok geç olmadan bu hakikatı keşfeder.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.