Bölge Haber Girişi : 08 Aralık 2010 00:06

Başbakan Erdoğan son noktayı koydu!..

Başbakan Erdoğan son noktayı koydu!..
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail ile ilişkilerin eski haline dönmesi konusunda son olarak İsrail'in "Mavi Marmara'da ölenlerin yakınlarından özür dileyeceği ve tazminat ödeyeceği" iddialarını değerlendirdi.

Erzurum Ajans-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail ile ilişkilerin eski haline dönmesi konusunda son olarak İsrail'in "Mavi Marmara'da ölenlerin yakınlarından özür dileyeceği ve tazminat ödeyeceği" iddialarını değerlendirdi. Erdoğan, birey devlet ayırımı olamayacağını, Türkiye Cumhuriyeti'nden özür dilenmesi ve tazminatların ödenmesi gerektiğini vurgulayarak "Bu konularda adımlar atılmadığı sürece kimse bizden normalleşmeyi beklemesin" dedi.

Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani'yi kabulü sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan, İsrail ile yapılan görüşmeler sonrası yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Erdoğan bir İsrail gazetesinde yer alan "İsrail hükümetinin Türkiye'den değil Mavi Marmara'da ölenlerin yakınlarından özür dileyeceği ve tazminat ödeyeceği" yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine kendisinin bu konuda basının sahip olduğu detaylara sahip olmadığı açıklamasını yaptı. Erdoğan soruyu şöyle yanıtladı:

"Bizim sadece ortaya koyduğumuz şudur. Biz ortada uluslararası kara sularında bir defa Türk bayraklı bir gemi içinde olmak kaydıyla üç tane Gazze’ye yardım götüren insani amaçlı bir konvoya saldırı düzenlenmiştir. Bu saldırı denizden olmuştur bu saldırı havadan olmuştur. Bütün bunlar da belli mesafeler aşılmış ki önemli adımlardan bir tanesi ambargonun yumuşamasıdır. Ambargo kalkmamıştır. Ambargoların da kalkması bunun da önünün açılması lazım. Fakat burada asıl önemli olan bir özür dilenmesidir.Bireylerden devletten böyle bir ayırım asla söz konusu değildir. Türkiye Cumhuriyeti’nden burada özür dilenmesi söz konusudur. Bunların hepsi bizim vatandaşımızdır. Bir tanesi de Amerikan vatandaşı ama bizim soydaşımız olan bir evladımızdır. Bir diğeri de tazminat konusudur. Bu konularda adımlar atılmadığı sürece kimse bizden normalleşmeyi beklemesin."

Erdoğan, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile İsrail'li yetkililerin görüşmeleri konusunda ise "Şu anda görüşmeler yapılıyor. Henüz teknik boyuttadır. Teknik boyutu aşılmış durumda değildir. Tamamen aşılırsa sizlere de açıklanacaktır" değerlendirmesini yaptı.

-(WIKILEAKS BELGELERİ) BİZE SIKINTI GELİRSE TEDBİRLERİMİZİ GELİŞTİRİRİZ-

Erdoğan, ayrıca bir basın mensubunun Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'nin tutuklanmasını nasıl değerlendirdiği yönündeki bir soruyu ise "İngiltere yargısının bir kararıdır. İngiltere'nin yargısı böyle bir karar almış. Biz onu izleriz. Kalkıpta bir yorumda bulunmama gerek yok, bana da düşmez" şeklinde yanıtladı. Erdoğan Wikileaks adlı internet sitesinde yer alan iddialara ilişkin oluşturulan komisyonun çalışmalarının ne durumda olduğu yönündeki bir soruyu ise şu sözlerle yanıtladı:

" Bizler gerek Dışişleri Bakanlığımız gerek Adalet Bakanlığımız gerek Başbakanlık, gerekse partimiz bu süreci takip ediyoruz. Başında ne dedik biz. 'Eteklerindeki taşları döksünler' dedik. Şimdi bu taşlar dökülmeye devam ediyor. Bu taşlar dökülmeye devam ettiğine göre burada herhangi bir adımın atılması söz konusu değil. Bu süreçte birinci derecede adım atması gereken ülke Amerika Birleşik Devletleri'dir. Bu Amerika Birleşik Devletleri diplomasisini ciddi manada sıkıntıya sokmuştur. Bize herhang bir sıkıntı getirecek olursa biz de ona göre tedbirlerimizi daha da farklı bir şekilde geliştiririz." 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.