Kültür-Sanat Haber Girişi : 20 Haziran 2016 15:26

Avrupa'nın kültür başkenti Viyana kapılarını gezginlere açıyor

Avrupa'nın kültür başkenti Viyana kapılarını gezginlere açıyor
Sunexpress ile ulaşmanın çok kolay olduğu, dünyanın en yaşanılabilir kentleri arasında gösterilen Viyana, Avusturya'nın resmi başkenti olmasının yanı sıra, bir kültür başkenti olarak da sınıflandırılıyor.

Erzurumajans-Hafta sonu tatilini değerlendirmek için en iyi alternatiflerden biri Viyana... Ortalama 3 günde gezilebilecek olan kent, merkezine yakın havaalanı, şehri gezmeyi kolaylaştıran tren hattı, mimari zenginliği, birçok imparatorluğa başkentlik yapan özel konumu, tarihi dokusu, kahve ve kekleri meşhur olan cafeleri ile Avrupa'nın gözdeleri arasında yer alıyor. Sunexpress ile ulaşmanın çok kolay olduğu, dünyanın en yaşanılabilir kentleri arasında gösterilen Viyana, Avusturya'nın resmi başkenti olmasının yanı sıra, bir kültür başkenti olarak da sınıflandırılıyor.

 

Viyana'da Nereleri Gezelim?

 

Schönbrunn Sarayı

Birleşmiş Milletler'in Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Saray, ziyarete açık 40 odası ile misafirlerini bekliyor. Toplam 1400 odası bulunan devasa yapı, özel turlar vasıtasıyla gezilebiliyor. Gezinin kapsamına göre iki farklı bilet alternatifi bulunan Schönbrunn Sarayı, politik ve kültürel değeri ile Viyana'da görülmesi gereken yerler arasında birinci sırayı alıyor. Coach and Carriage Museum, Saray içinde gezilebilirken, alanda yer alan parkta piknik de yapılabiliyor. Schonbrunn Hayvanat Bahçesi de sarayın ardından gezilebilecek yerler arasında listeleniyor, koala ve pandaların bulunduğu hayvanat bahçesi ziyaretçilerin beğenisini kazanıyor.


Mozart'ın Evi

Klasik müziğin beşiği olan Viyana'da ünlü müzisyen Wolfgang Amadeus Mozart'ın 2,5 yıl yaşadığı ve hayatını kaybettiği ev de görülmeye değer. Mozart'ın kullandığı mobilyaların bulunduğu ev, günümüzde müze olarak ziyaret edilebiliyor. Müze gezilirken ziyaretçilere Mozart'ın ünlü eserleri eşlik ediyor. Hediyelik eşyaların alınabileceği evde, ziyaretçiler özellikle çikolata almayı tercih ediyor.



Hofburg Sarayı

Habsburg Hanedanlığına ait bir saray olan Hofburg, şimdilerde Başbakanlık'ın hizmetinde olmasının yanı sıra müze olarak da ziyaretçilerini ağırlıyor.  Marie Antoinette'in doğduğu saray olarak bilinen Hofburg, 4 milyonun üzerinde tarihi eser bulunduran zengin sergisi ile fark yaratıyor. İçerisinde parklar da bulunduran Saray, Hitler'in ünlü konuşmasını yaptığı yer olarak da tarihi değer taşıyor.

Hunterwasser Evleri

Avusturyalı sanatçı Friedensreich Hundertwasser, tarafından tasarlanan apartman Viyana'ya gidenlerin görmeden dönmemeleri önerilen yerler arasında bulunuyor. Dış cephesinde renkli çizimlerin bulunduğu bina terasları ve binayı tamamlayan  ağaçları ile estetik kazanıyor. Apartmanın karşısındaki çeşme de meraklılarının gözdesi olurken, apartmanın yakınlarındaki hediyelik eşya dükkanlarından alışveriş yapılabiliyor ve cafelerde dinlenilebiliyor.


Belvedere Sarayı

Barok mimarinin en şık örneklerinden olan Saray, geniş bahçesi ile meşhur. İçerisinde nadide parçaların sergilendiği Belvedere şu an müze olarak ziyaret edilebiliyor. Politik değeri yüksek olan eser, içerisindeki tablolarla sanatseverlerin de ziyaret defterinde yer alıyor.

 


Aziz Stephan Katedrali

Şehir merkezinde yer alan Katedral, şehrin ikonik eserlerinden biri. Yüksek merdivenleri aşarak ulaşılan kulesi ile bilinen yapı, mükemmel manzaralı seyir terası ile Viyana'yı yukarıdan izlemek isteyenleri bekliyor. Girişin ücretsiz olduğu Katedral'in hemen yanında alışveriş caddeleri bulunuyor. Renkli camlarından içeri süzülen gün ışığının görsel bir şölen yarattığı eser, özellikle fotoğrafçıların ilgisini çekiyor.

Anker Saati

Adını kendisini yaptıran sigorta şirketinden alan saat,  Art Neou tarzının örneklerinden biri. Charlemagne, Prens Eugene, Maria Thereisa ve Joseph Haydn gibi 12 ünlü ismin figürlerini bulunduran saat, tam 12.00'de görsel bir şölen başlatıyor. 1911 yılından bu yana ziyaret edilen saat, meraklılarını bekliyor.


Müzeler

Viyana Sanat Tarihi Müzesi, Albertina Müzesi , Doğa Tarihi Müzesi gibi müzeler şehrin önemli eserlerinin sergilendiği alanlar olarak hizmet veriyor. Albertina Müzesi, 65.000'den fazla esere ev sahipliği yaparken, yalnızca 12 euro ücret ile gezilebiliyor. Sanat Tarihi Müzesi, her sanat dalına ait özel eserleri bir araya toplarken, 14 euro giriş ile ücretlendiriliyor. Özellikle Babil Kulesi tablosu Sanat Tarihi Müzesi'nin en çok rağbet gören eseri olarak işaret ediliyor. Dünya miraslarının ve yaşama dair pek çok ilginç parçanın yer aldığı Doğa Tarihi Müzesi, türünün en büyük örneklerinden biri olarak gösteriliyor. 10 Euro'ya gezilebilen müzenin yaşlı ve çocuklar için farklı ücret tarifeleri bulunuyor.

 

Viyana'da gezilecek yerlerin yanı sıra dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise kentin ünlü mutfağı... Dana etinden yapılan şinitzeli meşhur olan Viyana'nın, neredeyse her restoranının menüsünde şinitzele rastlamak mümkün. Semmelnödel adlı köftesini muhakkak tatmanız önerilirken, sachertorte'yi de yemek menünüze eklemeniz tavsiye ediliyor. Özellikle Damel Pastanesi tatlılarda öne çıkarken, içecek olarak ise yörenin özel şaraplarını tadabilirsiniz. Her tarz müzikseverler için uygun eğlence mekanlarının yer aldığı şehirde özellikle jazz clublar dikkat çekiyor. Yılın neredeyse her ayında festivallere ev sahipliği yapan kenti gezmeden önce kültür sanat takvimine göz atılması da önem arz ediyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.