Teknoloji Haber Girişi : 11 Ağustos 2016 17:14

Atatürk Üniversitesi TÜBİTAK yarışmasında birinci oldu

Atatürk Üniversitesi TÜBİTAK yarışmasında birinci oldu
Ergaz'ın sponsor olduğu ATAKar, tasarım dalında birinci oldu. alternatif Enerjili Araç Yarışları her yıl üniversite öğrencilerine yönelik olarak TÜBİTAK tarafından 2005 yılından itibaren gerçekleştiriliyor.
Erzurumajans-Ergaz'ın sponsor olduğu ATAKar, tasarım dalında birinci oldu. alternatif Enerjili Araç Yarışları her yıl üniversite öğrencilerine yönelik olarak TÜBİTAK tarafından 2005 yılından itibaren gerçekleştiriliyor. 

1-9 Ağustos 2016 tarihleri arasında Kocaeli Körfez ilçesinde bulunan Körfez Yarış Pisti'nde gerçekleştirilen "Efficiency Challenge Electric Vehicle" yarışına ATAKar takımı ile katılan Erzurum Atatürk Üniversitesi, Tasarım Dalında birinci oldu.

TÜBİTAK tarafından düzenlenen bu yarışlara Türkiye genelinden toplam 65 takım müracaat etmiş, bu takımlardan kırk dört tanesi yarışlara katıldı.

Aracın mekanik tasarımı A.Ü. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencilerince, elektrik bileşenlerinin tasarımı ise Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencilerince gerçekleştirilerek üretimi aynı fakültede gerçekleştirilmiştir. ATAKAR Takımı Adına Takım Kaptanları Vural Çelebi Muhammet Murat Top katıldılar.

ATAKar takımına ERGAZ A.Ş. sponsor oldu.

TÜBİTAK tarafından düzenlenen ve Türkiye genelinden 44 aracın katıldığı bu yarışlara, Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri tarafından tasarlanan ATAKar isimli aracın, Körfez Yarış Pisti'nde gerçekleştirilen "Efficiency Challenge Electric Vehicle" yarışına katılması için Ergaz A.Ş. sponsor oldu.

Ergaz & Bluepet A.Ş. Genel Müdürü Abubekir Yağız, "Kurumsal olarak yerli ve milli olan her çalışmayı desteklemekteyiz. Ülke ekonomisine katkı sağlayacak bu tarz çalışmaları yapan gençlerimizi de, okul yöneticilerini de tebrik ediyoruz, başarılar diliyoruz. Bu tarz çalışmalarda çıtayı daha yukarılara taşımalıyız" dedi.

Farklı kategorilerde düzenlenen yarış organizasyonları ile, alternatif enerji ile çalışan araçlarla ilgili yerli üretimin artırılması ve katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesi, katılımcıların alternatif enerjilerle ilgili araştırma imkânı edinip dünyadaki gelişmeleri takip etmeleri, deneyim kazanmaları ve bu yolla alternatif enerji kaynaklarının kullanımı konusunda ülke genelinde farkındalığın artırılması amaçlanıyor.

Formula-G adı ile ilk olarak 2005 yılında gerçekleştirilen bu yarışlara 2007 yılında Hidromobil kategorisi eklendi. Elektrikli araçlar ile ilgili dünya genelindeki çalışmalar ve uygulamalar incelendiğinde batarya beslemeli taşıtların öne çıktığı ve yakın gelecekte de batarya beslemeli taşıtların gündelik yaşantımızda yaygınlaşacağı öngörülmektedir. Bu nedenle 2014 yılı itibariyle batarya beslemeli elektrikli araçlar (Elektromobil) yarış kapsamına alındı.

Yarışlar kapsamında 10 binin üzerinde üniversite öğrencisine ulaşılmış olup, konuyla ilgili endüstriyel uygulamaları teşvik edecek ve bu konudaki potansiyeli güçlendirecek bilgi ve tecrübe birikimine sahip genç mühendis ve temel bilimci bir kitle oluşturuldu.

12. yılında ilk kez uluslararası takımların katılımıyla "Efficiency Challenge Electric Vehicle" adıyla düzenlenen yarışlar, üniversite öğrencilerinin çevresel duyarlılıklarını da ön plana çıkararak, yeni teknolojik uygulamalar geliştirmesini sağlayacak ortamlar oluşturmayı hedefleniyor.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.