Ata sporu cirite gönül veren dadaşlar-4

Erzurumlu ciritçilere gurbet elde destek verenlerden biri de Ankara'nın Kazan ilçesinden at ve cirit sevdalısı Tahsin (Eriş) Ağa'dır. 

Ankara'ya müsabaka için giden tüm ciritçileri atları ile birlikte Kazan'da ağırlayan, onlardan hiçbir ücret talep etmeyen Tahsin Ağa, Erzurum'lu ciritçilerin gönüllerinde taht kurmuş müstesna isimlerden biridir.

Ragıp Onurlu'dan sonra kulüp başkanlığına getirilen Nihat Özbeyli'nin Mehmet Arina,Hilmi Tüzemen, Kânlı Fuat Çiftçi,Avni Keskin (iyi eyer boşaltır),Mehmet Çalbay,Haver Dedeoğlu'ndan oluşan güçlü bir yönetim kurulu oluşturduğu görülmektedir.1996 yılında Federasyonun kurulmasıyla birlikte kulüp sayısında ciddi bir artış olmuştur.Günümüzde bu spora gönül vermiş Erzurum da 23 kulüp faaliyet göstermektedir. 

Dadaşlık kültürünü at üzerinde yansıtan ciritçilerimiz bu geleneksel sporun yaşatılmasında ve halka benimsetilmesinde büyük rol sahibi olmuşlardır.Onlarar arasında Zırnıklı Vehbi Bey efsane ciritçilerden biri olarak hatırlanır. Çok iyi at binen Vehbi Bey'in attığı cirit o kadar süratli olurmuş ki rakip zarar görmesin diye maça çıkmadan önce Vehbi Bey'in pazuları bağlanırmış.Vehbi Bey'in attığı ciritin, evin kapısına dayanmış, bir kor arabanın tarını kırdığı da rivayetler arasındadır.

Kavutlar'ın Şefik, meydana renk katması ve mızıkçılığı ile ,Evrenili Hurşit Bey ve Tikkirli Hacı Şükrü Bey atılan ciriti tutmalarıyla, I,Cihan Harbinde Savaşta şehit olan Haydarıli Nesimi Bey de iyi biniciliği ve isabetli atışları ile meşhurdur .Yine Haydarıli Fazıl Bey ile Köşklü İshak da ciriti iyi oynayanlardandır.

Ciritçilerin bazısı sağ elleriyle iyi cirit atarken bazıları sol elleriniiyi kullanırlar.Bunlardan en iyi ciriti solakların attığı söylenir. Ciriti mermi gibi atan solaklardan biri Hacı Gani Gündoğdu'dur.1934 yılında vefat eden Özbekli Solak Dursun Bey, kır atı, solak oluşu, ciriti iyi oynamasıyla tanınır.Öznülü Hacı Ali de ünlü solaklardandır.

Yine Salasorlu Kor Hürrem Bey'de bir gözü kör olmasına rağmen cesur, neşeli ve iyi cirit oynamasıyla meşhurdur.

Meşhur ciritçilerimizden birisi de Muavin Ömer Bey'dir.Kesmesi, yani ciritçilerin aniden önüne çıkmasıyla ün yapmıştır. Atlardan çok iyi anlayan Atcambazı Şeref Bey, Erzurumluların çok sevdiği ciritçilerdendir. Fedakârlığı, faziletli kişiliği ve iyi cirit oynamasıyla bilinir.

Mert ciritçi olarak nam salanlardan birisi de Hacı Osman Efendi'dir. Salasorlu Dursun Bey, kuvvetli cirit atmasıyla ciritçiler arasında bilinir. Oğlu Salasorlu Hafiz de babasının yolunu takip eden ciritçilerdendir.

Kavutlar'ın Şefik gibi oyuna neşe katan iyi ciritçilerden biri de Kemal Danakçı'dır.Onun gibi iyi ciritçilerden biri de Haver Dedeoğlu'dur. Özellikle mertliği ve attığını vurmasıyla bilinir. 20 sene kulüp başkanlığı, bir müddet de il temsilciliği yapan Çiflikli Haver'in çocukları ve torunları da cirit geleneğini sürdürmektedirler. Nitekim Haver Dede'nin oğlu İrfan bu gün Atlı Spor Kulübünün Başkanlığını sürdürmektedi.

1923 doğumlu Evrenili Kor Fuat (Torun) da sağ atarmış, Yıldız ve Şahin isimli atları varmış. Sıvırcık Cami'nin yanındaki ahırlarında at besleyen Fuat Torun ,1965 yılında vefat etmiştir.

1982 yılında vefat eden Yunus Özoltu, sağ atarmış,şişman olduğu için ata fazla binmezmiş, atlarına Veyis Efendi Mahallesi'ndeki ahırlarında bakarmış.

Haydarıli Ahmet Timur,Erçikli Nurettin ve Remzi Bey ile Hasan Efendi , onun oğlu Mürsel Bey,Ebulhindili Nafiz Bey,Henegeli Resmi,Öznülü Avni,Kavutlar'ın Mevlüt,Haydarıli Avni ve Kemal,At cambazı Cevlani Bey,Kümbetli Baki,Salasorlu Hafız,Reşat Dedeoğlu ,Konklu Faris, Nurettin,Naim, Tivnikli Vahdettin ve İbrahim,Aşkaleli Ekrem,Ovacıklı Necati (Kızılkaleli), ,Pezerişli Mehmet Ocak ve Hacı Gani,Norşenli Muammer Çiğdem,Necmi Dedeoğlu,Söğütlülü Ömer,Karazlı Selman Çakır,Kânlı Sırrı Efendi,Müceldili Ahmet Bey,Ağa Paşa Söylemez Erzurum cirit tarihinde iz bırakanlardan Mehmet(Reşat) Dedeoğlu,Özcan Keskin,Vahap İspir,İlhami Kalağan, Seyfettin Örs, Hurrem Öztürk,Dursun Gülen,Turan Yakışan,Veysel Korkulu, Sadrettin Özdemir, Recep İncesu, Abamislim Açıl, Samih Şimşek,Sadık Yakışan,Mürsel Eşiyok,Resmi Ergene,İsmail Yılmaz,Enver Zengin,Turan Ilgaz,Mustafa Çakır,Naim Andiç,Ali Yaylacı,Mustafa Çakır,Nuri Bağuş,Baki Bayraktar,Ömer İncesu,Sırrı Kara,Mehmet Güven,Zeki Gümüşçay ise 1970' li yılların ciritçileridir.

DEVAM EDECEK...
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.