İlçeler Haber Girişi : 03 Mart 2016 15:37

Aşkale'de kurtuluş coşkusu... Ermeni katliamı çocukları korkuttu

Aşkale'de kurtuluş coşkusu... Ermeni katliamı çocukları korkuttu
Erzurum'un Aşkale İlçesi'nin işgalden kurtuluşunun 98'inci yıldönümü törenlerinde rol alan ilçe sakinleri Ermeni katliamını canlandırdı.
Erzurumajans-Erzurum'un Aşkale İlçesi'nin işgalden kurtuluşunun 98'inci yıldönümü törenlerinde rol alan ilçe sakinleri Ermeni katliamını canlandırdı. Katliam sırasında tabanca ve tüfeklerden çıkan patlama sesleri, töreni izleyen çocukları korkuttu. 

Hükumet Konağı önündeki İstanbul Caddesi'nde düzenlenen törenlere Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, Kaymakam Mustafa Hayrettin Çiçek, Merkez Aziziye Kaymakamı Zafer Öz, Aşkale Belediye Başkanı AK Parti'li Enver Başaran, Cumhuriyet Başsavcısı Yavuz Şahin, Garnizon Komutanı Jandarma Yüzbaşı Deniz Işıklar, daire müdürleri, öğrenciler ve çok sayıda kişi katıldı. 

Kurtuluş törenleri, 98 yıl önce Ermeni zulmünden kaçarak göç eden Türkler'in geçişi ile başladı. Göç ardından tören alanının ortasına koydukları masada, meyve suyu doldurdukları şişeleri tavuklar eşliğinde şarap niyetine içen temsili Ermeniler, komutanın çağrısı üzerine Türkler'e yönelik katliam eylemlerine girişti. Temsili olarak camiyi yakan çeteler, imam rolünü üstlenen ilçe halkından Kasım Irmak'ı ezan okurken yakaladı. İmam, Ermeniler tarafından meydanda linç edildikten sonra camiye sokuldu, ibadet yeri yine temsili olarak yakıldı. Daha sonra bir aileye yönelik saldırı düzenleyen Ermeniler, hamur açan kadın ile kayınpederini silahla öldürdü. 

Temsili kurtuluş anı, Türk Milis Kuvvetlerini canlandıran lise öğrencilerinin ilçeye gelerek Ermeni çetecilerini öldürmesiyle son buldu. Katliam sırasında tabanca ve tüfeklerden çıkan patlama sesleri, töreni izleyen çocukları korkuttu.

Kurtuluşun canlandırılması ardından İstiklal Marşı eşliğinde göndere bayrak çekildi. Aşkale Belediye Başkanı Enver Başaran, törenlerde yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Uzun yılar ecdadımızın komşuluğunu yapan Ermeniler, Rus işgalinden sonra Sovyetler Birliğinin teşvik ve silah desteği ile çeteler kurup topraklarımızda katliamlar yapmışlardır. Tarihi kan ve ihanetle dolu Ermeniler'i bu topraklardan söküp atan şanlı ecdadımızı huzurlarınızda bir kere daha rahmet ve minnetle anıyorum. Bir ihanet şebekesi olan bu Ermenileri çetelerinin bu topraklara ve asil Türk milletine düşmanlığı ve kini hiçbir zaman bitmemiştir. Tarih bilmez, kural tanımaz, hukuk bilmez bu ermeni çeteleri şimdi de PKK terör örgütü ile topraklarımızda bölücülük faaliyetleri yürütmektedir. Rusya ile son yaşadığımız krizde de aşikar bir şekilde gördük ki bu hain çetelerin ve işbirlikçi devletlerin ülkemiz üzerindeki kötü emelleri hiçbir zaman bitmeyecektir."

Kurtuluş etkinliklerinde gönüllü olarak yıllardır Ermeni çeteciler rolünü oynayan belediyeden emekli Fikri Peçen, "Yaklaşık 30 yıldır Ermeni Tabur komutanı Ohennes'i canlandırıyorum. Ermeniler'in bu memlekette neler yaptığını canlandırarak yeni nesillere duyurmak istiyoruz. Bugün yine yıllarca ekmeğini yediğim Mahmut ve Şevket Efendiy'e ihanet edecek ve canlarını alacağım" dedi.

Törenler Büyükşehir Belediyesinin mehteran bölüğünün gösterisi, düzenlenen şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere hediyelerinin verilmesi ve folklör gösterileri ve bayrak yürüşü ile sona erdi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.