Altan Deliorman için

Araştırmacı yazar Altan Deliorman İstanbul’da vefat etti. Kendisiyle, 10 yıl kadar önce, televizyon programı yaparak, sohbet etme imkanı bulmuştuk. Orkun Dergisi 40. Sayısından iktibas ediyoruz: “… Orkun il temsilciliğinin daveti üzerine Erzurum’a gelen Prof. Dr. R. Oğuz Türkkan ve Altan Deliorman, 5 Mayıs Cumartesi günü H. N. Atsız Caddesi ile 3 Mayıs Parkı’nın açılış kurdelesini birlikte kestiler ve kısa birer konuşma ile duygularını ve düşüncelerini açıkladılar. … Topluca yenilen akşam yemeğinden sonra, yerel televizyon Kanal 25’in konuğu olan Türkkan ve Deliorman, Dr. Ali Kurt’un yönettiği açık oturuma katıldılar. R. Oğuz Türkkan, 3 Mayıs 1944 olaylarının sebep ve sonuçlarını açıklayan bir konuşma yaptı. A. Deliorman da, Türkçülüğün bugünkü yurt ve dünya meseleleri karşısındaki tavrını belirtti…. Erzurumlu dinleyiciler tarafından ilgi ile takip edilen açık oturum programı 1.5 saat sürdü.”

     Altan Deliorman 1936'da İstanbul 'da doğdu. Edebiyat Fakültesi tarih bölümünden mezun oldu.
     İlk yazısı 1947'de Çocuk Sesi adlı dergide çıkmıştır. Makale ve incelemeleri Akşam, Ekonomi, Orta Doğu, Sabah, Son Havadis gazeteleri ile Kopuz, Ocak, Toprak, Millî Yol, Millî Işık, Boğaziçi, Bayrak, Orkun dergilerinde yayımlandı. Tan, Akşam, Ocak, Ortadoğu, Ekonomi gazeteleri ile Millî Yol ve Toprak dergilerinde çalıştı. Tercüman Gazetesinde (1976-1985) köşe yazarlığı yaptı. Türk Dünyası (1955), Milli Işık (1967-1971), Gurbette Bayrak (1985-1987), Orkun (1998-...) dergilerini çıkardı. Bayrak matbaasını kurdu. Türk Dünyası, Millî Işık, Boğaziçi, Gurbette Bayrak dergilerini çıkardı. Tarih ve Edebiyat gazetelerini yayımladı.

     “Bir kapı Açık Kaldı” hikâyesiyle 1953’te Türk Sanatı'nın hikâye yarışması ve “Ermeni Komitecileri” incelemesiyle 1974 Türkiye Milli Kültür Vakfı ödüllerini kazandı. Gazeteciler Cemiyeti, İlesam ve Aydınlar Ocağı üyesiydi.

     Eserleri arasında; Yugoslavya’da Müslüman Türk’e Büyük Darbe, Osmanlı Padişahları, Üç Makale, Tarık Bin Ziyat, Türk Yurdunun Bilgeleri, Kırık Kanatlı Jön, Sessiz Bir Ses, Atatürk’ün Hayatındaki Kadınlar, Osmanlılardan Önce Türkler, Türklük Mücahidi İsa Yusuf, Işıklı Hayatlar (Nihat Sami Banarlı, Ekrem.Hakkı Ayverdi ve Samiha Ayverdi), Mustafa Kemal Balkanlarda, Tarih Boyunca Türkçülük, Türk Kültüründe Bozkurt, Sessiz Bir Ses kitapları ve Lise I, II ve III için Tarih Ders Kitapları, Meslek Liseleri İçin Tarih Ders Kitabı, Orta I ve II için Tarih Ders Kitapları, Genel Türk Tarihi I ve II ve III, İlköğretim Sosyal Bilgiler Ders Kitapları I ve II ders kitapları sayılabilir.

     Ermeni iddiaları her tarafı sardığında, Ermeni mezalimine dair yaşayanların anlattıklarından halkın zihninde kalanlar dışında, yazılı kaynağın pek bulunmadığı dönemde birkaç kitaptan biriydi “Türklere Karşı Ermeni Komitecileri” (1973). Nihal Atsız'ın kalan, son öğrencilerindendi, anılarını “Tanıdığım Atsız” kitabında topladı.

     Beyin kanaması nedeniyle hastaneye kaldırılmıştı. Fatih Camiinde kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek. Allah rahmet eylesin.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Güntürk 01 Ocak 1970 02:00

    Merhum Altan Deliorman`ın aziz hatırasını yad eden bu naif yazı için sayın Ali Kurt beye teşekkürler. Ne yazık ki değerlerimizin kıymetini yaşarken bilebilen bir millet değiliz. Ve yine ne yazık ki değerlerimizi daha hayatta iken unutan, küçük bir gönül almayı, zarif bir iltifatı bile benliğimize ve nefsimize zul gören insanlarız. Nice uçbeyleri ne yazık ki sessiz ve sedasız göçüp gitti bu alemden... Dilaver Cebeci, Mustafa Necati Sepetçiolu, Reha Oğuz Türkkan, Kemal Çapraz, Olcay Yazıcı, Haluk Karamağaralı ve niceleri... Aksakallı son uçbeylerinden Deliorman`ı anmak da yine bir uç beyine yakışırdı... Allah makamını cennet eylesin...

  • VEHİP ATALAY KÜLTÜRSARAYI ERZURUM 01 Ocak 1970 02:00

    TÜRK DÜNYASININ ÖNEMLİ ŞAHSİYETLERİNDEN ARAŞTIRMACI YAZAR VE TARİHÇİ YÖNÜYLEDE BİLİNEN SAYIN ALTAN DELİORMAN DOSTUMUZA YÜCE MEVLADAN RAHMET DİLER,KEDERLİ AİLESİNE VE YAKINLARINA SABR-I CEMİL NİYAZ EDERİZ. MEKANI CENNET OLSUN İNŞALLAH.