Bölge Haber Girişi : 13 Haziran 2011 16:40

AKP' nasıl yüzde 50'lere çıktı!..

AKP' nasıl yüzde 50'lere çıktı!..
Üç kez üst üste, hem de oyunu atırarak iktidar koltuğuna oturan Tayyip Erdoğan, Türk siyasi tarihine damgasını vurdu. Bu görülmemiş başarının sırrı ne?

Erzurum Ajans-Üç kez üst üste, hem de oyunu atırarak iktidar koltuğuna oturan Tayyip Erdoğan, Türk siyasi tarihine damgasını vurdu. Bu görülmemiş başarının sırrı ne?

Zaferin altında hangi gerekçeler yatıyor?

İşte 2011 seçimlerinin analizi...

1. İdeolojik algılamalar geri çekilince geriye 'hizmet' kaldı. CHP laiklik, türban gibi vurguları bırakınca, proje sunan, iktidarda olmanın avantajıyla icraat konuşan AKP ile diğer partilerin yarışması mümkün değildi.

2. Türkiye'de muhafazakar / sağ seçmen ağırlıkta. Sağ partilerin oy toplamı her zaman yüzde 60'ları buluyor. AKP 2007'de oylarını DYP, ANAP gibi partilerin erimesiyle artırmıştı. Saadet- Has Parti bölünmesi, merkez sağın küçük partilere ayrılarak yok olması sağ seçmenin tamamının AKP'ye bloklanmasına neden oldu.

3. CHP zihinlerde hala ' icraatçı' bir parti olarak görünmüyor. AKP'nin sürekli işlediği 'Bunlar sadece itiraz eder ama bir şey yapamaz" algısı kırılamadı. Buna karşı seçmenin gözünde AKP'nin " Öyle böyle ama adamlar iyi çalışıyor " şeklinde özetlenebilecek bir algısı mevcut.

4. Oy geçirgenliği en çok CHP-MHP arasında yaşanıyor. MHP'nin baraj altında kalması endişesi, CHP tabanının bir bölümünden MHP'ye oy kaymasına yol açtığı görülüyor.

5. AKP'nin kıyılardaki başarısı CHP seçmeninin 'hayat tarzı endişesinin' azaldığına işaret ediyor. Bir diğer faktör de CHP'li Belediyelerdeki sorunlar. İzmir ve Antalya bunun en çarpıcı örneği oldu. Aziz Kocaoğlu ve Mustafa Akaydın illerinde bekleneni verememiş görünüyor.

6. Halk "İfade özgürlüğü, hapisteki gazeteciler, otokratik eğilim korkusu" falan dinlemiyor. Cebine girene, sağlık, eğitim gibi alanlarda hayatına ne katıldığına bakıyor. Burada da vaad değil, mevcut durum prim yapıyor.

7. Sonuçlar Türkiye'nin bir istikrar isteği içinde olduğunu gösteriyor. Seçmen koalisyona karşı, tek partinin güçlü şekilde iktidarından yana. Bu da siyasette iki partili yapıyı zorunlu kılıyor.

8. AKP tartışmasız en profesyonel çalışan parti. Organizasyon gücü, iktidar olmanın olanaklarıyla birleşince mesajlarını geniş kitlelere en iyi şekilde taşımaları mümkün oluyor.

9. Erdoğan'nin kişisel popüleritesi, bir lider olarak karizması başarısının en önemli nedeni. Özellikle bu seçim kampanyasını tek adam olarak yürüttü ve rakiplerine üstünlüğünü ortaya koydu.Türk halkı onun uslübunu seviyor. Öfkesi ve otoriter karakteri bile kabul görüyor.

10. Kemal Kılıçdaroğlu liderliğindeki CHP, 3.5 milyon yeni oy aldı. 5 puanlık artış bir başarı olarak değerlendirilse bile seçmene hala iktidar olacak güveni veremediği anlaşılıyor. CHP kadroları Kılıçdaroğlu'nun performansının altında kalıyor. Partideki iç çekişme ve kan uyuşmazlıkları tam olarak bitmeden özlenen sonuçlara ulaşılması zor görünüyor. (Kaynak: Gazete Vatan)

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.