Erzurum Haber Girişi : 20 Eylül 2017 13:30

Ahilik Haftası Erzurum'da coşkuyla kutlandı

Ahilik Haftası Erzurum'da coşkuyla kutlandı
Ahilik Haftası Erzurum'da 'şed' kuşanma töreni ve çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Erzurumajans-Ahilik Haftası Erzurum'da 'şed' kuşanma töreni ve çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Ahilik Haftası kutlamaları Yakutiye Kent Meydanında, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Mehteran takımının gösterileriyle başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşıyla devam eden Ahilik Haftası kutlamalarına Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, AK Parti Erzurum Milletvekilleri Orhan Deligöz ve Mustafa Ilıcalı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, AK Parti İl Başkanı Mehmet Emin Öz, Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Rasim Fırat, esnaf odaları başkanları ve vatandaşlar katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Rasim Fırat, Ahilik Kültürünün büyük bir manevi önemi olduğunu hatırlatarak, "Anadolu'nun en önemli taşlarından birisi Ahiliktir. Ahilik kurumunun modern Türkiye'nin gençliği ve iş dünyası tarafından yeterince bilinmediği de aşikardır. Esnaf teşkilatı olarak bu kurumu 21'inci yüzyıla taşıyacak olan sentezi oluşturma çabası içinde olduğumuz ve böylelikle bin yıl önce Anadolu topraklarında Türk'ler tarafından yaratılan bu kurumun günümüz iş dünyasına ve gençlerine vizyon, coşku ve cesaret kazandırması için, tarihin tozlu raflarında unutturmayacağımızın bilinmesini isterim" diye konuştu.

Ahiliğin bir Türk kültürü olduğunu hatırlatan Milletvekili Orhan Deligöz, "Ahilik kültürü bir Türk kültürüdür. 12'inci yüzyılda Anadolu'ya girmiştir. Alparslan'ın Malazgirt zaferinin daha öncelerinden Anadolu'muza Ahiler gelmiştir. Ahiliğin kurucusu Ahi Evran'ın ilkeleri çok önemli. Esnafımızın, sanatkarımızın, ticaret erbabımızın, bir nevi anayasasını oluşturan temel söylemlerdir. Bu çok özeldir. 'Eline, beline, diline sahip olacaksın' diyor. Bu tüm bu kültür içerisindekilere vizyon olmalıdır" dedi.

Toplumdaki birlik ve beraberliğinin temelini Ahilik kurumunun oluşturduğunu vurgulayan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, "Ahilik bir esnaf teşkilatının adı ve onun şartlarını belirleyen bir anlayış. Ama her şeyden önce Ahilik bir medeniyetin ortaya koyduğu bir anlayıştır. Bu da bizim mensubu bulunduğumuz medeniyetimizin anlayışıdır. Zaman zaman fiziki olarak toplumlarda, şehirlerde gelişme oluyorsa aynı anlayış sosyal, toplumsal olaylarda da oluyor. Biz de Ahilik anlayışını daha belirgin bir konuma taşımamız lazım" ifadelerini kullandı.

Esnafın yaşadığı sorunları bildiklerini söyleyen Mustafa Ilıcalı, şunları söyledi: "Esnaf, 'biz bütün sorunları çözdük mü?' diye soruyor tabi ki çözmedik. Esnafın sorunlarını da biliyoruz ama 15 yıllık iktidarımızda esnafın sorunlarının çözülmesi yönelik yasama ve yürütme tarafından önemli gelişmeler oldu. Esnafımızın sıkıntılarını çok çok iyi biliyoruz. Esnafımıza daha çok destek verilmesi gerektiğinin bilincindeyiz"

Tüm esnafın Ahilik Haftası Haftası'nı kutlayan Vali Seyfettin Azizoğlu, "Bu coğrafyada Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu hakim olmuştur. Bunların kalıcı olmalarının tek nedeni büyük ve köklü kurumlar oluşturmalarından kaynaklanmıştır. Bu kurumlardan bir tanesi de devletin ekonomik faaliyetlerini düzenleyen, Selçuklunun başlangıcından Osmanlının sonuna kadar ekonomisini götüren Ahilik kurumudur. Ahilik kurumu tüm ekonomik faaliyetleri sağlamış, ekonominin belirli bir standart içerisinde yürütülmesini sağlamış ve köklü bir kurum olduğu için de devletlerin de ekonomisi sağlam olmuştur" dedi.

Konuşmaların ardından tiyatrocular tarafından tarihi Şed Kuşatma Töreni canlandırıldı. İzleyicilerden büyük alkış alan gösteri sonrasında Ahilik Haftasıyla ilgili kompozisyon yarışmasında derece alan öğrencilere hediyeleri takdim edildi. Yılın ahisi, kalfası ve çırağına da beratlarının takdimi protokol tarafından yapıldı. Kutlamaların sonunda vatandaşlara ahilik pilavı ikram edildi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.