Bölge Haber Girişi : 02 Mart 2010 01:29

Açılan işyeri kapanandan çok!..

Açılan işyeri kapanandan çok!..
Erzurum'da son yıllarda kapanan işyeri sayısına oranla, yeni açılan işyeri sayısında önemli bir artışın olduğu bildirildi.

Erzurum Ajans- Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (EESOB) Başkanı Rasim Fırat, yeni işyeri açan esnaf sayısının, işyerini kapatan esnaf sayısına göre fazla olması şeklinde oluşan manzaranın, doğru analiz edilmesi gerektiğini söyledi.

Başkan Rasim Fırat, Erzurum'da son yıllarda yeni açılan işyeri sayısının, kapatılan işyeri sayısına göre devamlı artış kaydettiğini belirterek, ticarete yeni atılan kesimin büyük bir bölümünü, zaten ticaretin içinde bulunan esnafın oluşturduğunu kaydetti.

Başkan Fırat, "Esnafın çeki ve senedi ödenmiyor, piyasada protestolu ve işlem görmüş çekler dolaşıyor. Esnafımız tıkandığı noktada bu kez şu yola başvuruyor: Borç mükellefiyetinden kurtulmak için işine resmi anlamda son verip, aynı işi bu kez ya eşinin, ya çocuklarının yada bir yakınının üzerine yeni işyeri açarak devam ediyor. Yani işyerini kapatan esnaf kesiminin içinde bulunan kişi, aynı zamanda yeni işyeri kuran kesimin içinde de bulunuyor. Bu durumda olanlar ise, maalesef ki, Erzurum'da azımsanamayacak kadar yüksek orandalar." şeklinde konuştu.

İnsanların artık geçinebilmek için son çare olarak esnaflığa sığındıklarını dile getiren Rasim Fırat, "Bakıyorsunuz bu yıl şeni bir işyeri açan kişi, önümüzdeki yıl işine son vermiş. Çünkü esnaflık herkesin yapabileceği ve hele çaresizlik karşısında sığınılabilecek bir kapı değildir. Ama maalesef Erzurum'da her geçen gün zayıflayan ekonomik yapı, insanları bir şekilde iş kurmaya ve işyeri açmaya yöneltmiştir. Bu manzara kimseyi ümitlendirmemeli, tam tersine düşündürmelidir." ifadelerini kullandı.

MESLEK ODALARININ 24'ÜNDE SEÇİMLER TAMAMLANDI

Öte yandan Erzurum ESOB'a bağlı meslek odalarındaki seçim hareketliliği ise, son sürat devam ediyor.

Toplam 42 meslek odasının bağlı bulunduğu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nde, 24 meslek odasında seçimlerin tamamlandığı öğrenilirken, geriye kalan 21 meslek odasının ise, Mart ayı sonuna kadar seçimlerini gerçekleştirmiş olacağı bildirildi. Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Rasim Fırat, "Erzurum'da birliğimize bağlı 42 meslek odası bulunuyor. Bu meslek odalarından 2124'ünde şu ana kadar seçimler tamamlandı. Geriye kalan 18 meslek odamızda ise, Mart ayının sonuna kadar seçimlerin bitirilmiş olması gerekiyor." dedi.

Tüm meslek odalarındaki seçimler tamamlandıktan sonra ESOB Başkanlığı için seçim sürecinin başlayacağını anlatan Rasim Fırat, Mayıs'ta gerçekleştirilecek olan seçimlerin ardından ESOB Başkanı'nın belirlenmiş olacağını sözlerine ekledi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.