8 Mart Dünya Kadınlar Günü

“İnsanlığın devamı kadındır”

“Neşet Ertaş’ın dediği gibi “kadın insan, erkek ise insanoğludur.”     

Dünyayı dizayen etmeye çalışan ABD’nin New York kentinde 8 Mart 1857 tarihinde 40.000 dokuma işçilerinin, daha iyi çalışma koşulları istemiyle tekstil fabrikasında greve başladığında, polislerin işçilere saldırarak, fabrikaya kilitlemesi neticesinde çıkan yangında,  işçilerin içeriden çıkmaması için, fabrika önünde kurulan barikatlardan kurtulamayan çoğu kadın 129 işçi vahşetinden esinlenerek, 26 – 27 Ağustos 1910 yılı Danimarka’nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı  kadınlar toplantısında Alınan karar doğrultusunda Dünya kadınlar günü kutlanması karalaştırıldı ve kutlamalar başladı.ABD ise 1960'lı yılların sonunda kutlanması ancak gündeme gelmiştir. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arası hariç dünya genelinde kutlanmıştır. Bu değişik günlerde yapılan kutlamaların belli bir günde kutlanması; 16 Aralık 1977 tarihinde, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda gündeme alınmış ve “8 Martın Dünya Kadınlar Günü “ olarak kutlanması kabul ve ilan edilmiştir. Türkiye’de ise ilk kez 1921 yılında Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başlanmış ve bu başlangıç 1930 da Türk kadınına seçme ve seçilme haklarının verilmesine de bir nevi katkı sağlamıştır.

Türk tarihi serüveninden gelen hanemin sahibi benim hanımımdır ifadesi belki de her şeyin özetidir. Bizlerin doğumdan ölümüne kadar, hayatın her anında varlıklarını hissettiğimiz Analarımız, bacılarımız ve eşlerimizin kadın olduğu unutulmamalıdır Yaşantımızı geçirdiğimiz yuvamızda bizi biz yapan eli öpülesi kadınlarımızdır. Dertlerin dertlisi, mutlulukların en büyük mutlu kahramanlarıdır onlardır. Erkeğine hanımlık, çocuklarına annelik, ebeveynlere gelinlik yapan mutlu yuvayı kuran yine vefakarlar yine kadınlardır. İşte bu vesile ile 8 Mart Dünya kadınlar gününde; acıyla yoğrulan, sabırla bilenen şehit analarımızın, yaralı gazilerimize hayat öpücüğü veren ve onlara sevgisinin doruk noktasında en samimi içten duygularıyla hizmet eden gazi annelerimizin, Türk milletinin beka ruhunu çocuklarının kalplerine nakış, nakış işleyen annelerimizin “8 Mart Dünya Kadınlar” gününü  içtenlikle kutlar, Ülkemizde ve dünyada kadına yapılan her türlü işkence ve zulmün yanı sıra yapılan cinayetlerin son bulmasını en kalbi duygularımla temenni eder, kadına şiddet uygulayan onlara el kaldıran ve tüm kötü muameleye reva gören, adamlık vasfını bitirmiş her cani’yi de esefle kınıyorum..
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.