Sağlık Haber Girişi : 06 Ocak 2018 18:30

71. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası

71. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası
Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü'nce 71. Verem Eğitimi ve propaganda Haftası dolayısıyla il genelinde bir dizi aktivite tertiplenecek.
Erzurumajans-Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü'nce 71. Verem Eğitimi ve propaganda Haftası dolayısıyla il genelinde bir dizi aktivite tertiplenecek.

İl Sağlık Müdürlüğü'nce konuyla ilgili olarak yapılan yazılı açıklamada, Veremle ilgili toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa karşı bütün kesimlerin dikkatinin çekilmesi amacıyla her yıl ocak ayının ilk Pazar gününden başlayan haftanın "Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası'' olarak belirlendiği belirtilerek, "Bu yılda 07-13 Ocak 2018 tarihleri arasında "71. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası" nedeniyle ilimizde konu ile ilgili çeşitli etkinlikler düzenlenecektir. Verem insanlık tarihi kadar eski bir hastalık olmasına rağmen hala tüm dünyada bir halk sağlığı sorunu olarak önemini korumaktadır. ''DSÖ küresel tüberküloz 2017 Raporu'na göre 2016 yılında Dünyada 10.4 milyon yeni tüberküloz vakası tespit edilmiştir. Bunların %90'ı erişkin,%10'u çocuktur.% 65'i erkek, % 35'i kadındır" denildi.

Rapora göre 2016 yılında dünya genelinde en çok ölüme yol açan 10 nedenden biri olduğunu ve 1,7 milyon kişinin tüberküloz hastalığından hayatını kaybettiği ifade edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi; "Ülkemizde ise 2016 yılı itibariyle toplam 12.417 kayıtlı verem hastası bulunmaktadır. Verem hastalığının etkeni ''Mycobacterium tuberculosis'' isimli mikroptur. Verem mikrobunun kaynağı, tedavi görmemiş veya düzenli tedavi görmeyen aktif akciğer veremi olan hastalardır.

Verem hastalığı, hasta insanlardan öksürme, hapşırma ile ortama yayılan mikrobun, solunum yoluyla alınması sonucu bulaşır ve tedavi edilmeyen her hasta yılda 10-15 kişiye verem hastalığını bulaştırır.

Verem hastalığı en çok akciğerleri tutmakta olup hastalık lenf bezleri, kemikler, böbrekler gibi diğer organlarda da görülebilir.

Bu hastalık; halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemesi, öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, nefes darlığı gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Özellikle iki-üç haftadan uzun süren öksürükte veremden şüphelenmek gerekir.

Yakutiye İlçe Sağlık Müdürlüğüne bağlı Verem Savaş Biriminde (Verem Savaş Dispanseri) verem hastalığının teşhis ve tedavisi ücretsiz olarak yapılmakta olup bu hastalığın tedavisinde kullanılan bütün ilaçlar Verem Savaş Birimimizce ücretsiz verilmektedir."
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.