Erzurum Haber Girişi : 21 Haziran 2018 14:47

7 Yıldır apronu işgal ediyor

7 Yıldır apronu işgal ediyor
Van’da 2011’de meydana gelen depremin ardından Gürcistan’dan yardım taşıyan ve Erzurum Havalimanı’nda geçirdiği kaza sonucu kokpiti zarar gören uçak, 7 yıldan bu yana apronda bekliyor.
Erzurumajans-Van’da 2011’de meydana gelen depremin ardından Gürcistan’dan yardım taşıyan ve Erzurum Havalimanı’nda geçirdiği kaza sonucu kokpiti zarar gören uçak, 7 yıldan bu yana apronda bekliyor. Borcu harcını kurtarmayan 170 tonluk devi havayolları firmasına ücretini ödeyen sigorta şirketi bile almıyor.

23 Ekim 2011’de Van’da meydana gelen depremden sonra birçok ülkeden depremzedeler için yardım malzemeleri gönderildi. Bölgeye yakın olması nedeniyle Erzurum’da hava köprüsü kurulurken, havalimanına inen uçaklarla gönderilen yardım malzemeleri, buradan karayoluyla deprem bölgesine ulaştırıldı. Gürcistan’dan da 30 Ekim 2011’de çadır yüküyle havalanan ve Erzurum Havalimanı’na inen SKY Georgia Airlines firmasına ait Ilyushing Il-76TD tipi nakliye uçağı, yükünü boşalttıktan sonra parka çekilirken, Kırgızistan uçağının kanadının çarpması sonucu kokpit bölümü hasar gördü. O günden bu yana teknik müdahale için apronda bekletilen uçak adeta Erzurum’da unutuldu.

Onarım maliyeti çok yüksek

Kokpit bölümünde oluşan hasarın maliyetinin çok yüksek olması nedeniyle SKY Georgia Airlines adeta kaderine terk edilen uçak için sigorta şirketi Gürcistan Havayoluna gereken ödemeyi yaptı. Ancak buna rağmen sigorta şirketi bile uçağın onarımı için harekete geçmedi.

Yardım için olmasaydı fatura dudak uçuklatırdı

30 Ekim 2011’den bu yana Erzurum Havalimanında bekleyişini sürdüren uçakla ilgili geçen zaman içinde yapılan yazışmalardan sonuç alınamadı. Konma ve konaklama ücreti alınmayan uçak, depremin ardından yardım amaçlı gelmiş olmasaydı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ücret tarifesi gereği, havayolu firmasına ton başına günlük 5,5 Euro konaklama ücreti fatura kesilecekti. Uçağın yaklaşık 170 tonluk olduğu düşünüldüğünde, uçağın günlük konaklama ücreti 425 Euro’ya, yıllık ise 341 bin 275 Euro olacaktı. Uçağın son 7 yıldır havalimanında konakladığı dikkate alındığında Gürcistan Havayolu şirketine maliyeti 2 milyon 388 bin 925 Euro yani 13 milyon 139 bin 87 lira gibi dudak uçuklatan bir rakam ortaya çıkacaktı.

Onur SAĞSÖZ/Pusula
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Fikret Velioğlu 01 Ocak 1970 02:00

    Bu uçak Erzurum Büyükşrhir bELEDiyesi tarafından alınıp kafe ve restaurant olarak Erzurum Merkezşnde bir yerde hizmete alınabilir. Erzurum'da genç bir köşe yazarı belediyeye öneride bulunmuştu dşye hatırlıyrum.

  • Ayhan Erinkarlı 01 Ocak 1970 02:00

    Belediye bu enkazı alıp kütüphaneye veya farklı bir amaca yönelik yenid en düzenlese olmaz mı nitekim bunu yapan belediyeler var çokta güzel olur. Şehrin simgesi olur Erzurum’a da yakılşır.

  • Ahmet Duran Kardaslar 01 Ocak 1970 02:00

    Merhaba sayın yetkililer sigorta Sirketi almıyorsa bunu şehrimizde güzel bir konuma koyup kütüphane yapalım zira ülkemizde ornekleri mevcut buna da gazete olarak siz öncü olun..