Kültür-Sanat Haber Girişi : 29 Eylül 2018 14:15

6. Erzurum Tanıtım Günleri başlıyor

6. Erzurum Tanıtım Günleri başlıyor
Erzurum, düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılında, tarihi eserlerini, kış turizmini, sağlık turizmi sosyal ve kültürel faaliyetlerini Başkentlilere anlatmak için gün sayıyor.
Erzurumajans-Erzurum, düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılında, tarihi eserlerini, kış turizmini, sağlık turizmi sosyal ve kültürel faaliyetlerini Başkentlilere anlatmak için gün sayıyor.

Bu yıl Ankara’da 6.’sı düzenlenen Erzurum Tanıtım Günleri, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Erzurum Valiliği, Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Erzurum Dernekler Federasyonunun yüklenici organizasyonun da, ESAV Vakfı, Ankara ERVAK’ ın destekleriyle yapılacak.

11 - 14 Ekim tarihleri arasında, Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) gerçekleşecek etkinlikte, AKM’nin müze bölümü, Erzurum’un meşhur Rüstem Paşa Çarşısı Bedesteni (Taşhan) haline dönüştürülecek.

Özellikle dünyada eşine ender rastlanan Oltu taşı, opal taşı gibi değerli taşlardan yapılan takıların bulunduğu meşhur çarşı, AKM’de sanatkârların ve zanaatkârların uygulamalarına ev sahipliği yapacak.

Ankara’da 500 bine yakın nüfusu ile Erzurum’un kadim kökleri, Cumhuriyetin kuruluş zemini, sosyokültürel ve tarihi konumu, etkinlik süresince tüm siyasilerin ve bürokrasinin akınına uğrayacak. Eski Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Recep Akdağ olmak üzere Vali Seyfettin Azizoğlu, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve tüm kurum ile kuruluşlar, kaymakamlıklar, ilçe belediyeleri, Ankara’daki sivil toplum kuruluşları etkinlik için hazırlıklarını tüm hızıyla sürdürüyor.

Prof. Dr. Recep Akdağ, “Erzurum belediyeleri kurum kuruluşları ile Ankara’da birlik ,beraberlik duruşunu bir kez daha ortaya koyacaktır. Tüm hemşehrilerimizi bu büyük buluşmada bir kez daha ortaya koymalıdır. Sadece Erzurum’dan değil tüm yurttan hemşehrilerimizi bekliyoruz” dedi.

Program organizasyon sorumlusu Erzurumlu Ünlü şair, yazar Ahmet Coşkun ise yaptığı açıklamada “Erzurum Tanıtım günlerinde Erzurum’un tarihinden, kültüründen, yöresel ürünlerinden, doğal güzelliklerinden birçok şey ile karşılaşmanız mümkün olacak. Dadaşlarla hemhal olacağız. Her hâlükârda karşınıza çıkacak cağ kebabı, kadayıf dolması, Erzurum ehramı, Oltu taşı, Bunların yanı sıra civil peynir, kerti peynir, tereyağı, bal, pekmez, çaşır gibi yöresel ürünlere, kış sporları tanıtım stantlarına, rafting, dağcılık gibi doğa sporu tanıtımlarına, peri bacaları, tortum şelalesi gibi doğal güzelliklerine, kaplıcalarına ve daha bir çok Erzurum'u Erzurum yapan medeniyetle tekrar buluşacağız. Bizler Erzurumlu yaratılmayı, Palandöken’in karlarıyla yoğurulmayı, Allah’ın bize bir ihsanı olarak kabul ediyoruz. Bu bağlamda Erzurumlu olmak şerefli olmaktır. Erzurumlu olmak mert olmak, cesur olmaktır. Erzurumlu olmak haysiyetli olmaktır. Erzurumlu olmak yeri geldiğinde şerefi için namusu için Nene Hatun gibi olmaktır. Madem kardeşiz, madem bize kardeş olmak emrediliyor o zaman sevgi, saygı ve hoşgörü içinde olmak zorundayız. Konu Memleketimiz olunca tek yumruk olup hizmet için elimizden gelen her şeyi yapa bilmeliyiz. Bu organizasyonda emeği olan başta Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu olmak üzere, İl Kültür Müdür Cemal Almaz’a Büyükşehir Belediye Başkanımız Mehmet Sekmen’e, ilçe belediye başkanlarımıza, kurum müdürlerimize, Erzurum esnafına, ERDEF Başkanı Feridun Önal ve yönetimine, ESAV Başkanı Veysel Karani Aksungur ve yönetimine, Erzurum Vakfı Başkanı Süreyya Güngör ve yönetimine daha ismini sayamadığım bir çok emekçimize cani gönülden teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Erzurum’un meşhur Tahan’ının zanaatkârları, günümüzde ünü Türkiye sınırlarını aşmış ve ileride antika özelliğini kazanacak nadide Oltu taşını, Ankara’da işleyecek. Zengin mutfak kültüründe; Erzurum'un simgelerinden biri olan, kırmızı et dönerin odun ateşinde koyun eti ve özel karışımla hazırlanıp yatay olarak ateşte pişirildiği “Cağ Kebabı” ve ‘’ kadayıf dolması’’ ile misafirlerine lezzet şöleni yaşatacak. Ulusal kabul gören sanatçıları, yerelde çok sevilen ve tanınan sanatçı, halk aşıkları, Erzurum Bar ekibi, seyirlik oyunları AKM de tüm Ankaralılara ve Erzurumlulara dört gün boyunca Erzurum’ un kadim kültürünü yaşatacak.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.