Erzurum Haber Girişi : 26 Haziran 2017 17:15

382 yıllık köprü, onarıma alındı

382 yıllık köprü, onarıma alındı
Definecilerin delik deşik ettiği 382 yıllık köprü, onarıma alındı...
Erzurumajans-Fırat'ın kolu Karasu üzerine 4'üncü Murat'ın 382 yıl önce yaptırdığı ve define arayıcıların her tarafını 'Altın var' diye dilek deşik ettiği Karaz Köprüsü, onarıma alındı. 8 kemerli köprünün yanında tarlası bulunan Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği Başkanı Nazmi Ilıcalı'nın "Köprünün iki ayağında iş makineleri ile kazı yapılmış. Adam boyu çukurlar açılmış. Bunlara 'dur' diyecek kimse yok mu?" yakınmasını DHA'nın 14 Ekim 2016 günü haber yapması üzerine, Karayolları tarafından ulaşıma kapatılan tarihi köprüde restorasyon çalışmaları başlatıldı.

Dördüncü Murat'ın 1635'deki Revan seferine giderken yaptırdığı ve Karasu üzerindeki 8 kemerli, 35 metre uzunluğunda 6 metre genişliğindeki Karaz Köprüsü, dedektörlü definecilerin kaçak kazıları ile harebeye döndü. Erzurum Havalimanı yakınında, merkez Aziziye İlçesi'ne bağlı Kahramanlar Mahallesi'nin ulaşımını sağlayan taşköprü ve çevresinde defineciler iş makineleri ile kazı yapmaları büyük tepki gördü. Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği Başkanı Nazmi Ilıcalı'nın, "Köprüler yapılırken, onarımları için bir ayağına bir miktar altın konulduğu yolunda efsaneler anlatılıyor. Yıllardan beri bu efsaneye inanlar, tarihi köprüleri, çeşmeleri delik deşik etti. Köprünün iki ayağında iş makineleri ile kazı yapılmış. Adam boyu çukurlar açılmış. Bunlara 'dur' diyecek kimse yok mu?" diye yakınması üzerine Karayolları Genel Müdürlüğü harekete geçti. 

Yıllardan bu eri Karaz Köprüsü'nün tahrip edilişine üzülerek tanık olduğunu hatırlatan Nazmi Ilıcalı, köprünün adını yakınında bulunan Karaz Höyüğü'nden aldığını belirtti. Höyükte yapılan kazılar sırasında üzerinde çeşitli hayvan motifleri bulunan taşlar çıkarıldığını, daha sonra bu taşların köprünün onarımında kullanıldığına işaret eden Nazmi Ilıcalı, şunları söyledi:

"Köprünün ilk onarımı yapan müteahit, o höyükten çıkan üzerinde hayvan motifleri bulunan taşları kullandı. Hayvan motifli taşları görenler de bunları işaret sandı. 'Köprüde altın var' iddiaları üzerine defineciler Karaz'a hücum etti. Taşı sökerken altın çıkacağanı düşündüler ama hiç bir şey çıkmadı. Köprü de harabeye döndü. Yapılan haberlerden sonra Karayolları harekete geçti. Karayolları genel müdürlüğü tarafından bu köprü ihale edildi. Bölgede aynı mimariye sahip toplam üç köprü onarıma alındı. Karayolları'na tarihi yapılara gösterdiği duyarlılığından dolayı teşekkür ediyorum. İnşallah bu köprü aslına uygun olarak yeniden onarılır. Karaz Köprüsü de hayata tutunmuş olur. Köprünün onarım çalışmaları 3 yıl içinde tamamlanacak."

Zafer KUMRU/DHA
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Adınız Soyadınız 01 Ocak 1970 02:00

    Nazmi Ilıcalı dan çok daha önce karaz köprüsünün restorasyon işi Karayolları 12.Bölge Müdürlüğü programına alınmıştır.