Türkiye Haber Girişi : 16 Şubat 2020 13:00

275 ovaya koruma

275 ovaya koruma
Tarım ve Orman Bakanlığı, tarımsal üretimin artması noktasında üreticilere verdiği desteklerin yanı sıra mevcut toprakların korunması için de çalışmalarını sürdürüyor.
Erzurumajans-Bakanlık, üretim potansiyeli yüksek, erozyona uğrayan, toprağı kirlenmeye başlayan ve amaç dışı kullanan ovalardaki koruma kalkanını genişletiyor. Bu kapsamda koruma altına alınan büyük ova sayısı 275'e yükseltilecek.

TARIMSAL SİT GİBİ KORUNUYORLAR

Koruma altına alınan ovalar, tarımsal sit alanıyla eş değer görülüyor. Büyük ovaların koruma alanı olarak belirlenmesiyle gıda güvenliği sağlanırken aynı zamanda gelecek kuşakların da gıda hakkı güvence altına alınıyor. Toprakların bozulması önlenirken, tarım alanlarının amaç dışı tahsis edilmesinin önüne geçiliyor. Böylece ovalar, sadece tohumların atıldığı ve üretimin yapıldığı topraklar hâline geliyor.

TARIMSAL MAKSAT DIŞINDA KULLANILMAYACAK

Ovaların korunmasıyla mevcut yerleşim alanları muhafaza ediliyor. Nüfus projeksiyonuna göre yerleşim yerlerinin etrafında gelişme alanı belirleniyor. Bu alanlarının dışında yeni yerleşime izin verilmiyor. Diğer yandan, tarımsal maksatlı yapılar da ova bütünlüğünün korunması için, ova dışına yönlendiriliyor. Tarımsal amaç dışında kullanılmayacak olan ovalar böylece spekülatif olarak yatırım amaçlı alınıp satılamıyor.

TOPRAKLAR İZLENECEK

Öte yandan, ovalarının korunmasının yanı sıra arazi örtüsü kullanımı değişimi de izlenecek. Ulusal Arazisi Örtüsü Sınıflandırma ve İzleme Sistemi Projesi kapsamında, pilot alanlarda çalışmalar yürütülecek. İzlemenin tamamlanması için uzaktan algılama sistemi kullanılacak. Buna ek olarak, ulusal su ve rüzgar erozyonu, çölleşme ve toprak organik karbonu haritaları güncellenecek.

​Türkiye Gazetesi
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Serhat KILIÇ 01 Ocak 1970 02:00

    Evet bu konuyu haber yapmanın çok faydalı olacağı kanaatindeyim. Bu sayede ekim yapılabilen, işlenebilen alanlara üniversite binaları, petrol ofisleri, depolar gibi tarım dışı kullanılan yapıların yapılmaması sağlanabilir. Ayrıca yazınıza, toprağın ülke ve şehir bütçesine katkı için kullanılması gerektiğini ve yapılacak olan hayvancılık tesislerine izin verilmesi, hatta desteklenmesi konusunu da ekleseydiniz güzel olurdu. Yapılması planlanan hayvancılık projeleri de birer tarımsal faaliyet konusudur bunu unutmayalım. Ülkemizin tarım ve hayvancılık konusunda tekrar eski haline gelmesini istiyorsak yapılması planlanan projelerin desteklenerek şehrimize ve ülkemize kazandırılması gerekiyor. Bu konuda uygulanacak projelerin başka şehirlere gitmemesi içinde şehrimizdeki tüm birimleri alakadar olmaya ve destek vermeye davet ediyorum.