Bölge Haber Girişi : 16 Temmuz 2011 15:16

17 Ülkeden 117 işadamı Erzurum'da!..

17 Ülkeden 117 işadamı Erzurum'da!..
Anadolu'nun Zirvesinde Uluslararası Tanıtım ve İşbirliği Buluşması (AZUTİB-2) kapsamında Erzurum'a gelen 17 ülkeden 117 işadamı Türk yatırımcılarla ikili görüşmeler yaparak çeşitli anlaşmalara imza atmaya başladı.

Erzurum Ajans-Anadolu'nun Zirvesinde Uluslararası Tanıtım ve İşbirliği Buluşması (AZUTİB-2) kapsamında Erzurum'a gelen 17 ülkeden 117 işadamı Türk yatırımcılarla ikili görüşmeler yaparak çeşitli anlaşmalara imza atmaya başladı.

Kuzeydoğu Kalkınma Ajansı (KUDAKA)'nın bu yıl ikincisini düzenlediği AZUTİB toplantılarının ikili iş görüşmeleri Palan Otel'de başladı. İran, Nahçıvan, Pakistan, Özbekistan, Makendonya, Gürcistan, Umman, Kırgızistan, Suriye, Özbekistan, Kazaksitan, Tacikistan, Ukrayna, Kosova ve Sudan ve Azerbaycan'lı iş adamları Erzurum'da Türk iş adamlarıyla ortak yatırımlar ve işbirliği görüşmeleri için bir araya geldi. İkili görüşmelere Gürcistan Acara Bölgesi Finans ve Ekonomi Bakanı Vazha Bolkvadze, Tebriz Ticaret Odası Başkanı ve İran- Türkiye İş Konseyi Eş Başkanı Rahim Sadeghian ile Batı Azarbaycan Genel Vali Yardımcısı Ebrahim Fattollahi de katıldı. İş görüşmeleri yarın sona erecek. Ayrıca Erzurum'a gelen yabancı iş adamları Erzincan ve Bayburt'ta da inceleme ve alan araştırmalarında bulundu.

YATIRIMCIYA DESTEK OLACAĞIZ

İkili ilişkiler öncesinde düzenlenen açılış programında konuşan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, hükümet olarak, Erzurumlu bir bakan olarak Erzurum bölgesine yatırım yapacak yabancı müteşebbislere her türlü kolaylığı sağlayacaklarını söyledi. Bakan Akdağ, Erzurum Valiliği, belediye, Üniversite ve kalkınma ajansının da yatırımcılara kolaylık için bütün imkanlarını seferber edeceğine vurgu yaparak "Bizler gerek şehrin belediyesi itibariyle, gerek üniversitelerimiz itibariyle, gerekse il valiliği, sizi bugün burayla davet eden kalkınma ajansı ve bu şehirden parlementer ve hükümetin Sağlık Bakanı olarak ben şahsım itibariyle size burada yapacağınız her türlü yatırım için yardımcı olmaya hazırız. Kim bir yatırım, ortaklık düşünürse bilsin ki biz onun yolunu açıp destek olacağız, bürokratik iş ve süreçleri kolaylaştırmak için elimizden geleni yapacağız. " dedi.

TÜRK YATIRIMCILARI BEKLİYORUZ

Gürcistan Acara Bölgesi Finans ve Ekonomi Bakanı Vazha Bolkvadze, AZUTİB gibi program ve forumların ülkeler arasında ticaret ve turizmin gelişmesine katkı sağladığını söyledi. Bakan Bolkvadze, ikili iş görüşmelerinin başarılı olduğuna vurgu yaparak, "Böyle iş ve forumları her zaman başarılı oluyor. İki ülke ticari turizminde gelişme sağlıyor. İkili görüşmeler yapıldıkça verimli oluyor. Biz, Türk yatırımcıları davet ediyoruz. Gürcistan'da, Batum'da yatırım imkanları var. Buradaki yatırımcı şirketleri Gürcistan'a davet ediyoruz, çok geniş teşviklerimiz var. " diye konuştu.

ÇİFTÇİYE MORAL OLDU

5 bin ortaklı Organik Tahıl Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Ilıcalı, uluslararası şirketlerle iş görüşmeleri yapmaktan sevinç duyduklarını söyledi. Ilıcalı, ülke genelinden ve değişik ülkelerden Erzurum'a gelen yatırımcıların organik tarım üreticisi çiftçilere moral olduğunu dile getirerek şunları söyledi: "Bu program Erzurum'a hareketlilik getirdi. Morali bozuk çiftçiler için motive edici oldu. Gelenlerin büyük çoğunluğunun tarımla alakalı olması bizleri sevindirdi. Biz tarımla ilgili olduğumuz için dün Sudanlılarla görüşmemiz oldu. Bugün Pakistanlı firma ile görüşüyoruz. Bu bölgeden nohut, fasulye, mercimek istiyor bizde bunu çiftçi ektirebiliriz. Bu bizim için sevindirici haber ilk kez karşımıza somut bir müşteri çıktı. Temennimiz görüşmeler sonunda bu resmi sözleşmeye dökülür. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.