Erzurum Haber Girişi : 16 Ağustos 2017 16:00

1 hatada yıkıldı

1 hatada yıkıldı
Ardahan Üniversitesi'ne bağlı Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü'ne (BESYO) yetenek sınavlarına giren 20 yaşındaki Oğuzhan Açabay, önce sevinç, sonra hüzün yaşadı.
Erzurumajans-Ardahan Üniversitesi'ne bağlı Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü'ne (BESYO) yetenek sınavlarına giren 20 yaşındaki Oğuzhan Açabay, önce sevinç, sonra hüzün yaşadı. 7 Ağustos günü açıklanan asıl listede kazandığını öğrenen Açabay, 14 Ağustos günü hazırlanan yeni listede ise 14'üncü yedek olduğunu görünce şoke oldu. BESYO Müdürü Doç Dr. Okan Eştürk ise "Biz daha önce yanlış ilan edilen, fazladan ek puan verilen öğrencilerde düzeltmeye giderek, güncel listeyi açıklamak durumunda kaldık" diye konuştu.

Erzurum Spor Lisesi'nden geçen yıl mezun olan Oğuzhan Açabay, Ardahan Üniversitesi'ne bağlı BESYO'nun açtığı, 24 kişinin alınacağı Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü'ne girmek için başvurdu. Açabay, Ardahan'da 1 Ağustos günü yapılan yetenek sınavlarına girdi. BESYO'nun 7 Ağustos günü açıkladığı ilk listede Oğuzhan Açabay 19'uncu sırada, 162.5077 yerleştirme puanı ile 'asıl' olarak gösterildi. Açabay, 14 Ağustos günü e-devlet üzerinden kesin kayıt yaptırmak için Ardahan Üniversitesi'ne ait internet sitesine girince gördüğüyle şoke oldu. Oğuzhan Açabay, yerleştirme puanının 153.0546'ya indirildiğini ve listede 14'üncü yedek olduğunu gördü.Oğuzhan Açabay şunları söyledi:

"Ardahan Üniversitesi'ne girmek için açılan yetenek sınavına girdim. Özel yetenek sınavını normalde saat 17.00'de bitirmeleri gerekiyordu, ben saat 21.30'da sınava alındım. Sınavdan sonra sonuçların 7 Ağustos'ta açıklanacağını bildirdiler. Listeye baktığımda 19'ncu sırada Beden Eğitimi Öğretmenlik Bölümü'nü kazandığımı gördüm. 14 Ağustos günü e-devlet üzerinden kayıt yaptırmak için siteye girdim. Yeni bir liste yapmışlar, listede 38'nci sıraya düştüm ve benim 9 puanım silinmiş. Asıl iken 14'üncü yedek olmuşum. Hiç böyle sınav olur mu? Önce 'kazandın', sonra 'yedektesin' diyecekler. Sınavı kazandığım için diğer üniversitelerin yaptığı yetenek sınavlarına da girmedim. Kaybolan hakkımı almak savcılığa suç duyurusunda bulunacağım."

OKUL MÜDÜRÜ'NDEN AÇIKLAMA

Ardahan Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Müdürü Doç Dr. Okan Eştürk ise Oğuzhan Açabay'ın iddialarıyla ilgili şöyle konuştu:

"Ardahan Üniversitesi BESYO özel yetenek sınavının açıklanmasından sonra, bazı şikayetler geldi. Spor Lisesi mezunlarına ek puan verilmemesi gerektiği yönünde. Biz de bununla ilgili olarak ÖSYM kılavuzunda  inceleme yaptık. Ve ilgili kanuna baktık. İncelemeler yaptık ve ÖSYM ile irtibata geçtik ek puan verilip, verilmemesiyle ilgili olarak. Sonuç olarak, 30.03.2012 tarihinden sonra kayıt yaptıran spor lisesi mezunu öğrencilere ek puan verilmemesi gerektiği anlaşıldı. Biz de daha önce ilan ettiğimiz listede spor lisesinden mezun olan tüm adaylara ek puan vermiştik. Bu yanlışımızı düzeltmek için ilanımızı geri çektik. Adayların mezuniyet tarihlerini belirledikten sonra, bu tarihten önce mezun olanlara puanlarını verdik. Bu tarihten sonra mezun olanlara ise ek puan vermedik. Hesaplarımızı buna göre yaptıktan sonra tekrar ilan ettik. Adayların, özel yetenek sınavıyla ilgili bütün puanları üniversitemizin web sayfasında ilan edilmiş durumda. Burada parkur süresi, parkur puanı,  spor puanı, özel yetenek puanı, orta öğretim başarı puanı ve YGS puanı, bunların hiçbirisinde bir değişiklik yoktur. Ve hesaplamalar zaten bunlara göredir. Burada sadece ÖSYMSP dediğimiz, özel yetenek standart puanı, ortalama ve standart sapmanın değişmesine bağlı olarak değişmiştir. Sınavın şeffaf bir şekilde yapıldığını göstermek için de bütün adayların, bütün derecelerini web sayfasında yayınladık. Dileyen arkadaşlar bunları inceleyebilir, kendi hesaplamasını yapabilir, biz defalarca gözden geçirdik. Bu konuda bir sıkıntımız olabileceğini düşünmüyorum. Bunu yapmamız gerekiyordu, çünkü hak edene hakkının verilmesi adına ve kanunu uygulamak adına biz daha önce yanlış ilan edilen, fazladan ek puan verilen öğrencilerde düzeltmeye giderek, güncel listeyi açıklamak durumunda kaldık. Durum, bundan ibarettir."

Zafer KUMRU/DHA
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.